De relatie en het gezin

Hoe is het thuis? Is je familie al in Nederland? Zoek je nog een man of vrouw? Ben je zwanger? Heb je kinderen? En wie kan je daarbij helpen? Lees hier meer.
Vluchtelingenwerk kan je helpen om jouw familie naar Nederland te brengen, gezinshereniging. Niet iedereen mag komen. Je kunt alleen een aanvraag bij de IND doen voor deze familieleden:
Via Vluchtelingenwerk stuur je alle papieren op.
https://www.vluchtelingenwerk.nl/
Het is gelukt. Je familie komt naar Nederland. Zij blijven minimaal 3 dagen in een AZC voordat ze met jou mee naar huis kunnen. Je huis is soms niet groot genoeg voor een hele familie. Dan kan de Sociale Dienst je helpen bij het vinden van een ander huis. Je familie blijft dan langer in de opvang. Ook wisselen mensen soms met elkaar van huis als de Sociale Dienst niet kan helpen.
Vragen en zinnen over gezinshereniging:
- Kan jij me helpen met gezinshereniging?
- Weet je of mijn familie mag komen?
- Weet je wanneer mijn familie mag komen?
- Wat moet ik doen zodat mijn familie kan komen?
- Wat moet ik doen als mijn familie komt?
Het is niet makkelijk om vrienden te worden met Nederlanders. In Nederland leeft elke cultuur, religie in zijn eigen kring. We zijn vaak druk en we blijven veel tijd binnen. We nodigen iemand alleen thuis uit als we die goed kennen. Dat is niet persoonlijk. Zo zijn we met iedereen.
In een dorp kennen we de buren vaak nog wel. In de stad meestal niet. We maken onze vrienden meestal op school of op een hobby- of sportvereniging.
Als je zelf een gesprek wil beginnen met iemand op straat gaat het vaak over de tijd of de weg. Als je over iets anders wil praten denken we soms dat je een relatie wil. Zeker als je als man een vrouw aanspreekt zijn we voorzichtig.
Soms is het als je de taal nog niet goed spreekt extra moelijk om met Nederlanders contact te maken. Daarom is het handig om bij een vereniging te gaan, (vrijwilligers)werk te doen of aan activiteiten bij jou in de buurt mee te doen. Zo kun je makkelijker vrienden maken. Kijk voor meer informatie op de pagina “Sociale kring“
Via Vluchtelingenwerk of een taalpunt kun je soms een maatje krijgen die je helpt met de taal.
https://www.vluchtelingenwerk.nl/
https://www.lezenenschrijven.nl/ik-wil-leren/
Op zoek naar een Nederlands maatje om dingen mee samen te doen? Kijk eens naar deze app:
https://www.welcomeapp.nl/
Als je zelf vrijwilligerswerk wil doen:
https://vrijwilligerswerk.nl/
https://www.nlvoorelkaar.nl/
https://www.vrijwilligersvacaturebank.nl/
Voor een sport of een hobby:
https://sport.nl/sporten
https://www.allesoversport.nl/
https://www.nocnsf.nl/home
Voetbal https://www.knvb.nl/
Tennis https://www.knltb.nl/
Vissen https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/ (Let op dat mag niet zonder pas!)
Atletiek https://www.atletiek.nl/
Zwemmen https://www.knzb.nl/
Hockey https://www.knhb.nl/nieuws
Paardrijden https://www.knhs.nl/
Volleybal https://www.nevobo.nl/
Een hobby doe je vaak bij een wijkcentrum of vereniging.
Als je weinig geld hebt voor jou of de kinderen om te sporten of een hobby te doen, kun je soms hulp krijgen van de gemeente of een fonds.
https://jeugdfondssportencultuur.nl/
https://www.sportpas.nl/
Hoe Nederlanders met elkaar praten en doen noemen we, de omgang. Als we iemand voor het eerst ontmoeten geven we vaak alleen een hand. Dat doen we ook bij de dokter, de docent, etc.
Tegen een dokter, een docent of een ouder iemand zeggen we “u”. Bij jonge mensen of mensen die we goed kennen zeggen we “je” of “jij”
Als we iemand langer kennen en we zijn vrienden:
man met man : alleen een hand
man met vrouw: 3 zoenen
vrouw met vrouw: 3 zoenen
Als we met elkaar praten kijken we elkaar veel aan. Zo weten we dat iemand luistert. Je laat elkaar uitpraten uit respect. We praten niet tegelijk.
We raken elkaar niet veel aan. We houden van ruimte. Je mag kort dichtbij komen om te groeten en daarna willen we dat je niet te dichtbij gaat staan.
Alleen in de liefde kun je langzaam dichterbij komen. Dan kun je ook op straat elkaars hand vasthouden of een zoen geven. We laten buiten wel zien dat twee mensen bij elkaar horen. Je mag buiten alleen geen seks hebben. Dat is verboden.
Als we samen lopen, lopen mannen en vrouwen naast elkaar, niet achter elkaar. Ook in de auto kan een vrouw net als een man voorin zitten. Mannen en vrouwen zijn gelijk in Nederland.
Nederland had door de oorlog tegen Spanje geen koning. We hadden kleine stukjes land, provincies. En elke provincie was te klein om alleen te regeren. We hadden elkaar nodig om samen sterk te staan. Dat doen we nu nog steeds. We praten altijd met elkaar voordat we een beslissing nemen. Dat doen we op werk, in de politiek maar ook binnen het gezin of onze vriendengroep.
Geschiedenis van Nederland:
https://www.entoen.nu/
https://www.geheugenvannederland.nl/nl
https://www.geschiedenis.nl/
https://historiek.net/
Politiek van Nederland:
https://prodemos.nl/
https://www.tweedekamer.nl/
https://wetten.overheid.nl/zoeken
In Nederland is er meer een ik-cultuur dan een wij-cultuur. Dat betekent dat we niet kiezen voor de groep maar voor het individu. We beschermen elkaar niet snel.
Maar we gebruiken de groep ook niet vaak. Als je familie hebt in de politiek krijg je daar niet automatisch werk. Daar moet je zelf hard voor leren en werken.
We zijn heel direct. We zeggen je precies wat we denken. En we delen makkelijk privé-informatie. Dat betekent niet dat we dan al vrienden zijn.
We nodigen je niet snel uit om te komen eten. Eten is voor Nederlanders ook niet zo belangrijk. Wij dekken niet snel een tafel met twintig borden.
Ja is ja, nee is nee. Dat betekent dat we eerlijk zijn of we wel of niet komen. In veel culturen zeg je ook ja als je niet komt. Dat vinden Nederlanders gek. Ja is bij ons echt ja. Nee is ook echt nee. Dus als we je iets te eten aanbieden en je zegt de eerste keer nee, krijg je daarna niet meer.
We zijn vaak ook nieuwsgierig naar andere culturen maar weten er weinig van. Daardoor kan het zijn dat we vragen stellen zoals: Fietsen mensen in jouw land? Heb je daar wel wifi? Dat bedoelen we niet slecht. We weten erg weinig van anderen. We hebben zelf niet door dat dit geen leuke vraag is. Dat kun je best uitleggen.
Ook met tijd zijn we heel precies. We plannen onze afspraken met een begin- en eindtijd. Dat doen we ook in ons privéleven. Met onze familie en vrienden maken we precieze afspraken over hoe laat we langskomen. Je kunt niet zomaar op bezoek.
Op tijd komen is voor ons een vorm van respect. Als je niet op tijd kunt zijn verwachten we dan ook direct bericht en een reden waarom je later bent. Op tijd komen is in Nederland een van de belangrijkste regels.
Als je iets niet goed doet en we worden boos is het belangrijk dat je niet naar beneden kijkt maar oogcontact maakt. In veel culturen kijk je naar beneden. In Nederland is het juist respect als je in de ogen blijft kijken van diegene die boos is. Dat is ook belangrijk voor jouw kinderen om te leren als ze naar school gaan. Zo krijgen ze geen problemen met de juf of meester.
Er zijn een aantal belangrijke feesten in Nederland:
Daarnaast vieren we onze verjaardag ook groot. Dat is de dag dat je geboren bent. Als iemand jarig is, gaat trouwen, een baby krijgt of dood is gegaan kun je een kaartje sturen. Hieronder staan voorbeelden.
Verjaardag
Beste ……………, Van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Groetjes, |
Trouwen
Beste …………… en ……………….., Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk! Groetjes, |
Ziekte
Beste ………………., Wat vervelend dat je ziek bent! Groetjes, |
Overlijden
Beste ………………., Gecondoleerd. Groetjes, |
Als je iemand goed kent krijg je soms een uitnodiging. Je mag dan op bezoek komen. Meestal neem je dan iets mee: bloemen, eten, ... Je mag niet altijd blijven eten. Kijk goed naar de uitnodiging. Is er ook een eindtijd? En is deze voor of na zes uur. Als het feest al voor zes uur stopt, kan het zijn dat je niet met het avondeten mag meedoen.
Wat eten Nederlanders graag? Kijk hier:
https://www.nederlandvoorbeginners.info/eten-en-drinken.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gerechten_en_lekkernijen
https://www.wimklerkx.nl/NL/PROJECTS/HP.html
https://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828431711/hollandse-recepten
https://www.24kitchen.nl/populair/lekkerste-gerechten-uit-de-nederlandse-keuken
https://www.smulweb.nl/recepten/nederlands
Als je meer wil weten over de Nederlandse cultuur, kijk dan op de pagina “Cultuur”.
Soms wil je meer dan vriendschap. Je zoekt seks of liefde, een relatie. Nederlanders vinden een relatie vaak op school, werk, festivals, in het café of digitaal. Er zijn veel apps die mensen gebruiken om elkaar te vinden. Ouders kiezen geen partner voor hun kinderen. Zij kiezen bijna altijd zelf iemand.
Tinder https://tinder.com/?lang=nl
Happn https://www.happn.com/en/
Badoo https://badoo.com/nl/
Nederlanders hoeven niet gelijk te trouwen. Meestal hebben ze eerst een tijd een relatie. Dan gaan ze samenwonen. En daarna trouwen ze of niet. Vaak trouwen we pas als er kinderen komen.
In Nederland mogen ook mannen met mannen en vrouwen met vrouwen trouwen. In Nederland ben je vrij om te houden van wie je wil. Man of vrouw, dat mag allebei. Een man die van mannen houdt noemen we een homo. Een vrouw die van vrouwen houdt noemen we een lesbienne.
Elk jaar is er een groot feest om te vieren dat alle vormen van liefde goed zijn, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw, de gay parade.
Her (app voor vrouwen die vrouwen zoeken) https://weareher.com/about
Grindr (app voor mannen die mannen zoeken) https://www.grindr.com/
https://www.expreszo.nl/
https://switchboard.coc.nl/seksualiteit/homoseksualiteit-3/homoseksualiteit/
https://www.coc.nl/
https://ilga.org/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie/discriminatie-van-homo-s
Vluchteling en homoseksueel: Rainbouw Refugees NL app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.coc.rainbow_refugees_nl&hl=nl
Wat niet mag, is trouwen met meerdere mensen. Zo mag je in Syrië als man 4 vrouwen hebben. Dat mag in Nederland niet. Dat is verboden. Ook een vrouw mag niet met meerdere mannen trouwen.
Zinnen en vragen over vriendschap en liefde:
- Wie ben jij? Ik ben ….
- Waar kom jij vandaan? Ik kom uit …
- Waar woon jij? Ik woon in ….
- Hoe oud ben jij? Ik ben … jaar.
- Heb jij broers of zussen? Nee, ik heb geen broers of zussen. Ik heb 1 zus. Ik heb 2,3,4,..zussen. Ik heb 1 broer. Ik heb 2,3,4,.. broers. Ik heb 1 broer en 2 zussen. Ik heb 1 zus en 2 broers. Ik heb 1 broertje. Ik heb 2,3,4,... broertjes. Ik heb 1 zusje. Ik heb 2,3,4,.. zusjes
- Woon je alleen of met je familie? Ik woon alleen. / Ik woon met vrienden samen. / Ik woon samen met mijn ouders, mijn zus en mijn broer / mijn zussen / mijn broers.
- Waar houd jij van? Ik houd van ... chocolade / sport / ...
- Waar houd jij niet van? Ik houd niet van ....
- Wat vind je een goede film / televisieserie? Ik vind ...The Green Mile.. een goede film / televisieserie.
- Van welke muziek houd jij? R&B, Hiphop, Rap, Jazz, Nederlandstalige muziek, ...
- Wat vind je het mooiste aan Nederland?
- Wat moet ik echt bezoeken in jouw stad?
- Waar word je gelukkig van? Ik word gelukkig van ...
- Wat maakt jou blij? Ik word blij van ...
- Wat is jouw doel in dit leven? Mijn doel is ....
- Wat wil je bereiken? Ik wil ......
- Ben je gelovig? Ik geloof in god. Ik geloof niet in god. Ik ben hindoe, christen, joods, moslim, boeddhist, ....
- Zullen we eens afspreken? Dat is goed.
- Kun jij op maandag 20 augustus? Ja ik kan
maandag/ dinsdag/ woensdag/ donderdag/ vrijdag/ zaterdag/ zondag
1,2,3,... januari/ februari/ maart/ april/ mei/ juni/ juli/ augustus/ september/ oktober/ november/ december - Kan jij om 11/12/13/14/.. uur?
- Zullen we bij het station Rotterdam Centraal/de Albert Heijn/Ananasstraat 3/… afspreken?
- Ik vind je leuk.
- Ik vind jou niet leuk. / Ik heb geen interesse.
- Ik ben bezet. (Je hebt al een vriend/vriendin.)
- Ik ben verliefd op jou.
- Ik houd van jou.
- Wil jij mijn vriend / vriendin worden?
- Ik wil graag samen met jou verder.
In Nederland hebben mannen en vrouwen vaak al seks voordat ze gaan trouwen. Ze krijgen op school en van hun ouders informatie over seks, seksuele voorlichting. Praten over seks is in Nederland heel normaal.
https://www.zanzu.nl/nl/taalkeuze (In heel veel talen)
https://www.seksualiteit.nl/
https://www.sense.info/nl/
https://www.soaaids.nl/nl
https://schooltv.nl/programma/de-dokter-corrie-show/
Seks kan heel leuk zijn, maar je kunt er ook ziek van worden. Je krijgt dan een soa. Het is belangrijk om het veilig te doen.
Je hebt verschillende anticonceptie. Die zorgen dat je niet ziek of zwanger wordt. Een condoom helpt voor allebei. De pil, de ring, het spiraaltje, de pleister, het staafje & de prikpil zorgen alleen dat je niet zwanger wordt. Dan kun je nog steeds wel ziek worden.
https://www.anticonceptie.nl/
Als je wil weten hoe je een condoom omdoet:
https://www.youtube.com/watch?v=LFpO2xAAV-Y
Als je het niet veilig hebt gedaan en je maakt je zorgen of je ziek bent, kun je naar de huisarts of de GGD. Die kunnen je onderzoeken met een soa-test.
https://www.ggd.nl/ of bel 0900-4024020
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het
Zinnen en vragen over seks:
- Ik wil geen seks.
- Ik wil nog geen seks.
- Nee, stop.
- Ik wil stoppen.
- Ik wil seks met jou.
- Ik wil het veilig doen.
- Heb je een condoom bij je?
- Kun je hem omdoen?
- Moet ik hem omdoen?
Vragen en zinnen over onveilige seks:
- Ik heb onveilige seks gehad.
- Ik maak me zorgen.
- Ik wil graag een soa-test doen.
- Kan ik bij jullie een soa-test doen?
Als je niet zwanger wil zijn, kun je binnen 72 uur nog een pil innemen, de morning afterpil. Die kun je bij de dokter, de apotheek of de drogist zoals de Kruidvat of DA halen. Die zorgt dat je niet zwanger wordt. Hij helpt niet altijd.
Als je later dan de 72 uur bent en je wil het kind nog steeds niet houden. Dan kun je nadenken over een abortus. Abortus mag tot 24 weken. Een abortuskliniek kan je helpen.
Je kunt het kind ook echt krijgen en weggeven, afstaan ter adoptie.
https://www.apotheek.nl/themas/morning-afterpil
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het
https://www.ggd.nl/
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortus/abortusbehandeling
https://www.ngva.net/klinieken
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-hoeveel-weken
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/afstand-ter-adoptie
https://www.siriz.nl/
https://adoptie.nl/adoptie/
Vragen en zinnen over ongewenst zwanger zijn:
- Ik zoek de morning afterpil.
- Waar kan ik de morning afterpil vinden?
- Ik had onveilige seks.
- Ik wil het kind niet houden. Ik wil een abortus.
- Ik wil het kind niet houden. Ik wil het afstaan ter adoptie.
- Wat moet ik doen?
Soms wil iemand seks met je, maar wil je dat zelf niet. Dan kan hij/zij je pijn doen.
Op werk imoet je werkgever je beschermen. Dat lukt niet altijd. Ook thuis ben je niet altijd veilig.
Als iemand aan je zit, kun je aangifte doen bij de politie. We noemen dat aanranding.
Als iemand seks met je heeft terwijl je dat niet wil heet dit verkrachting.
Als twee mensen uit dezelfde familie seks hebben heet dat incest. Bijvoorbeeld een vader met zijn dochter of een broer met een zus.
Als je seks hebt voor het huwelijk en jouw familie is boos en wil je daarom pijn doen, heet dit eerwraak.
Dat is allemaal verboden. De politie kan je helpen.
Slachtofferhulp kan je helpen als je heel verdrietig en bang bent. Ook een psycholoog kan helpen. Lees over de psycholoog meer op de pagina “Gezondheid”
Je kunt een cursus doen om jezelf te beschermen, zelfverdediging.
https://www.youtube.com/watch?v=94V828qSPqE
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Dounia_praat_en_overwint_beeldverhaal_Pharos.pdf
https://www.politie.nl/themas/thema/zedenmisdrijven.html
https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/seksuele-intimidatie/
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/seksuele-intimidatie
Als je je zorgen maakt om iemand, kun je contact opnemen met Veilig Thuis.
https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/
Vragen en zinnen over (seksueel) geweld:
- Ik vind dit niet leuk.
- Ik wil geen seks.
- Stop.
- Raak me niet aan.
- Blijf van me af.
- Help!
- Brand! (Mensen helpen je sneller bij brand dan bij help.)
En erna:
- Iemand heeft mij ongewenst aangeraakt.
- Iemand heeft mij verkracht (seks zonder dat je dat wilde)
- Mijn partner, vader, moeder, broer, zus, oom, tante, neef, nicht.
- Ik kende hem/haar niet.
- Het gebeurde op ......datum & tijd....
- Ik was buiten / binnen / op werk / thuis / ...
- Hij / Zij raakte me aan bij mijn ......(arm/ been/ borsten/ billen/...)
- Ik ben nu heel bang / boos / verdrietig.
- Ik voel mij niet veilig.
- Ik ben bang dat hij/zij het nog een keer doet.
- Ik durf niet naar huis/ werk/...
- Ik wil aangifte doen.
Voor sommige vrouwen is het maagdenvlies heel belangrijk. Dat mag niet kapot gaan voor het huwerlijk. Niet door seks die je hebt met iemand waar je van houdt (vrijwillig). En ook niet door seks met iemand wat je niet wil (onvrijwillig). Maar wat is een maagdenvlies nu echt?
In sommige landen komt vrouwenbesnijdenis nog voor. In Nederland is dat verboden. Je kunt er gevangenisstraf voor krijgen. Het mag niet in Nederland. Je mag je kind er ook niet voor op vakantie meenemen en het in het buitenland doen.
Als je bang bent dat iemand dat bij jou wil doen, dan kan de huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de GGD, Pharos, Veilig Thuis & de Raad van de Kinderbescherming je helpen.
https://www.pharos.nl/thema/meisjesbesnijdenis-vgv/
https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.ggd.nl/
https://veiligthuis.nl/
https://www.kinderbescherming.nl/
Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Meisjes-besnijdenis_wat_kan_Sara_doen_als_zij_problemen_heeft_beeldverhaal_Pharos.pdf
Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_nederlands_folder_pharos.pdf
Engels: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_Mijn_ouders_zeggen_nee_engels_folder_pharos.pdf
Arabisch https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_arabisch_folder_pharos.pdf
Klachten bij vrouwenbesnijdenis: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Wat_kunt_u_doen_wanneer_u_klachten_heeft_die_met_meisjesbesnijdenis_te_maken_hebben_Nederlands_Engels_brochure_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Voor_vrouwen_zoals_u_Zorg_voor_besneden_vrouwen_folder_Pharos.pdf
Verklaring Arabisch: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_arabisch_brief_Pharos.pdf
Verklaring Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_ministerie_veiligheid_en_justitie_Pharos.pdf
Verklaring Engels: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis-engels-brief-Pharos.pdf
Verklaring Tigrinya: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_verklaring_Tigrinya_Pharos.pdf
Fatwa tegen vrouwenbesnijdenis: https://www.pharos.nl/kennisbank/fatwa-tegen-meisjesbesnijdenis-arabisch-en-engels/
Als het niet lukt om zwanger te worden kan de huisarts en het ziekenhuis je helpen. Zij kunnen veel voor je doen.
https://www.24baby.nl/zwanger-worden/zwanger-worden-lukt-niet/ivf-icsi/
Soms heb je geen man. Of jij en jouw man kunnen geen kinderen maken. Als je ze dan toch heel graag wil kun je ook zaad of een ei krijgen van iemand anders, een donor.
https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/lukt-niet/vruchtbaarheidsbehandelingen/
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/kelly_en-karim_willen_zwanger_worden_Pharos.pdf
https://www.strakszwangerworden.nl/
Als je denkt dat je zwanger bent, kun je dat testen. Daarvoor koop je een zwangerschapstest bij de drogist of de apotheek.
Hij is positief. Je bent zwanger.
Hij is negatief. Je bent niet zwanger.
Als je zwanger moet je naar de huisarts gaan. Hij geeft je een brief, de verwijsbrief. Daarmee kun je naar de verloskundige. Die helpt jou bij de zwangerschap.
Vragen en zinnen bij de huisarts:
- Wat is je naam? Mijn naam is Samira Ali
- Wat is je geboortedatum? Ik ben geboren op 1 januari 1970.
- Wat is je geboorteplaats? Ik ben geboren in Aleppo.
- Wat is je geslacht? Ik ben een vrouw.
- Wat is je bsn? (Staat op je zorgpas)
- Wat is je adres? Ik woon op de Appelstraat 3, 3030AB Ananasstad
- Wat is je telefoonnummer? 06-1234567
- Wat is je e-mailadres? Ali@gmail.com / Ik heb geen e-mailadres.
- Waar ben je verzekerd? Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis
- Wat is je polisnummer? (Staat op je zorgpas)
- Ik ben zwanger.
- Mijn test was positief.
- Hoeveelste zwangerschap is dit? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
- Hoeveelste kind is dit voor jou? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
- Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? (eerste dag met bloed) 25 augustus.
- Wanneer was je zwangerschapstest positief? 10 oktober.
- Heb je al gekeken naar een verloskundige? Nee, nog niet. Ja ik heb mevrouw/meneer Jansen/ Centrum Happy gevonden.
- Bij welke verloskundige wil je?
- Ik geef je een verwijsbrief mee. / Je krijgt een verwijsbrief.
- Heb je al kraamzorg geregeld? Je kunt hier op internet je kraamzorg regelen.
- Heb je gekeken naar wat er in je zorgpakket zit? Je kunt het van november tot eind januari aanpassen.
- Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Thuis. / In het ziekenhuis. / Ik weet het nog niet.
- Heb jij nog vragen? Nee./Ja….
Als je het niet begrijpt:
- Ik spreek nog niet zo goed Nederlands.
- Ik begrijp je niet.
- Kun je het herhalen?
- Kun je langzamer praten?
- Kun je het nog meer uitleggen?
Hoe is het om zwanger te zijn? Wat gebeurt er?
https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=TeMu72FiNdQ
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Zora_is_zwanger_SAG_Pharos.pdf
https://www.babybytes.nl/Zwangerschap/40-weken-zwanger
Zwangerschapscursus:
https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapscursussen/
Als je zwanger bent krijg je hulp van een verloskundige of vroedvrouw. Zij weet alles over baby`s krijgen. Je huisarts kan jou helpen om er één te vinden. Je mag er zelf één kiezen waar je, je goed bij voelt.
Er zijn 3 onderzoeken die je kunt doen als je zwanger bent.
- Het bloedonderzoek. Dat doen ze vaak al bij het eerste bezoek aan de verloskundige.
https://www.rivm.nl/bloedonderzoek-zwangeren - De echo. Je krijgt er meestal 1-3. Bij een echo doen ze wat kouds op je buik en kijken ze of de baby er goed uitziet en of zijn hart goed klopt. Ze kunnen bij de 20-weken echo ook zien of het een jongen of een meisje is.
https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/20-wekenecho - Het Down, Edwards, Pataus onderzoek. Dan controleren ze of jouw kind misschien het syndroom van Down, edwards of Pataus heeft.
https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom
Als er iets niet goed is met de baby, dan stuurt de verloskundige je naar een specialist in het ziekenhuis, de gyneacoloog.
https://www.youtube.com/watch?v=G-uSHnsJpbE
Let op: als het november, december, januari is en je krijgt in het nieuwe jaar een baby. Kijk dan goed naar je zorgverzekering. Nu kun je hem nog veranderen. Zo kun je zorgen dat je de beste zorg krijgt voor jou en jouw kind.
Zinnen en vragen bij de verloskundige:
- Wat is je naam? Mijn naam is Samira Ali
- Wat is je geboortedatum? Ik ben geboren op 1 januari 1970.
- Wat is je geboorteplaats? Ik ben geboren in Aleppo.
- Wat is je geslacht? Ik ben een vrouw.
- Wat is je bsn? (Staat op je zorgpas)
- Wat is je adres? Ik woon op de Appelstraat 3, 3030AB Ananasstad
- Wat is je telefoonnummer? 06-1234567
- Wat is je e-mailadres? Ali@gmail.com / Ik heb geen e-mailadres.
- Waar ben je verzekerd? Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis
- Wat is je polisnummer? (Staat op je zorgpas)
- Wat is de naam en adres van je huisarts? Dokter Gerrits, Amandelweg 4, 3030RK Ananasstad.
- Hoeveelste zwangerschap is dit? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
- Hoeveelste kind is dit voor jou? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
- Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? (eerste dag met bloed) 25 augustus.
- Wanneer was je zwangerschapstest positief? 10 oktober.
- Ben je in het ziekenhuis geweest? Zo ja waarvoor? Nee. / Ja voor …..
- Ben je geopereerd? Nee. / Ja, aan mijn …
- Gebruik je medicijnen? Nee. / Ja, ik gebruik ….
- Heb je een soa gehad? Nee. / Ja ik had ……
- Heb je vaak blaasontsteking? Nee. / Ja ik heb 1,2,3 keer per week/maand/jaar een blaasontsteking.
- Wanneer was je laatste uitstrijkje? 1 week/maand/jaar geleden. /2/3/.. weken/maanden/jaren geleden. / Ik heb nooit een uitstrijkje gehad.
- Ben je ingeënt? Nee. / Ja, ik ben ingeënt tegen ….
- Heb je last van een koortslip? Nee. / Ja.
- Heb je last van een hoge bloeddruk? Nee. / Ja.
- Heb je last van diabetes/suikerziekte? Nee. / Ja.
- Heeft iemand in je familie last van een hoge bloeddruk/ suikerziekte? Nee. / Ik weet het niet./Ja, mijn broer, zus, vader, moeder, opa, oma, oom, tante, neef, nicht.
- Komen er erfelijke ziektes/aandoeningen voor in jouw familie of die van je partner? Nee. / Ik weet het niet. / Ja, mijn broer, zus,… heeft ….
- Heb je wel eens een miskraam gehad? Nee. / Ja, 1 jaar geleden. /2/3… maanden/jaren geleden.
- Heb je wel eens een abortus gedaan? Nee. / Ja, 1 jaar geleden. /2/3… maanden/jaren geleden.
- Zijn alle kinderen in beide families levend geboren? Ja. / Nee. Mijn broer/zus/nicht/neef/… is dood geboren.
- Zijn er geestelijke of lichamelijke aandoeningen in jouw familie of die van je parter? Nee. / Ik weet het niet. / Ja, mijn broer, zus,… heeft ….
- Ben je allergisch? Nee. / Ja, ik kan niet tegen …
- Rook je? Nee. / Ja, ik rook 1 sigaret/2/3,.. sigaretten per dag/week.
- Drink je alcohol? Nee. / Ja ik drink 1, glas /2/3/… glazen per dag/week.
- Gebruik je drugs? Nee. / Ja ik gebruik ….
- Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Thuis. / In het ziekenhuis. / Ik weet het nog niet.
- Wil je borstvoeding gaan geven? Ja. / Nee.
- Heb jij nog vragen? Nee./Ja….
Als je het niet begrijpt:
- Ik spreek nog niet zo goed Nederlands.
- Ik begrijp je niet.
- Kun je het herhalen?
- Kun je langzamer praten?
- Kun je het nog meer uitleggen?
Als je een baby krijgt, ga je bevallen. Bevallen kun je thuis of in het ziekenhuis. De verloskundige helpt jou bij de bevalling / de geboorte. Ze helpt je tot 8 dagen na de bevalling.
Als de baby geboren is krijgt hij/zij een prik en een test:
- De hielenprik
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Hielprik-voor-de-baby-Nederlands-Pharos.pdf
https://www.rivm.nl/hielprik - De gehoortest
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Kan-jou-baby-goed-horen-Nederlands-Pharos-.pdf
https://www.rivm.nl/gehoorscreening-bij-pasgeborenen
Je kunt soms ook hulp krijgen van kraamzorg. Dan komt er iemand jou thuis helpen met de baby. Als je nog een paar dagen in het ziekenhuis blijft krijg je korter kraamzorg.
Hoe lang de kraamzorg blijft en hoe duur het is, ligt aan je aanvullende verzekering. Je moet kraamzorg op tijd aanvragen. De verloskundige kan je daarbij helpen.
Met een aanvullende verzekering kun je ook een babybox krijgen met de eerste babyspullen. Er zijn winkels die ook babyboxen (gratis) aanbieden.
https://www.zozwanger.nl/dit-zijn-de-leukste-gratis-babydozen/
Meld een nieuw kind bij de gemeente.
- Doe dat binnen 3 dagen.
- De gemeente schrijft jouw kind in de BRP, basisregistratie personen. Let op dat alles goed wordt opgeschreven. Als het in eenmaal in de BRP staat kun je het moeilijk veranderen!
Neem in ieder geval je verblijfsdocument (de roze pas) mee en je zorgpas. Neem deze ook van je partner en kind(eren) mee. Neem een brief met je oude adres & een brief met je nieuwe adres mee. Als je de vraag niet begrijpt kan de gemeente daar het antwoord vinden.
Bel ook je zorgverzekering. Zij moeten het kind bij jouw verzekering schrijven zodat hij zorg kan krijgen.
Zinnen en vragen over jouw nieuwe kind door de gemeente:
- Hallo, waarmee kan ik u helpen? Ik wil mijn kind registreren bij de gemeente.
- Wat is uw naam? Amira Safi
- Wat is uw geboortedatum? 1 januari 1988
- Wat is uw adres? Mijn adres is Bosstraat 12, 3014AB Rotterdam (Of neem een brief mee met het nieuwe adres erop.)
- Wat is de naam van uw kind? Hassan Safi
- Wat is zijn geboortedatum? 20 februari 2019
- Waar is hij geboren? Rotterdam / Amsterdam / …
- Heeft u een paspoort of verblijfsdocument bij u? Geef je roze pasje (en zorgpas voor het bsn)
Zinnen en vragen over jouw nieuwe kind door de zorgverzekeraar:
- Mijn naam is Amira Safi.
- Mijn geboortedatum is 1-1-1988
- Mijn postcode en huisnummer is 3014AB, 12
- Mijn klantnummer is …(Dit staat op je zorgpas.)
- Ik heb een kind gekregen.
- Ik wil hem graag registreren.
- Zijn/haar geboortedatum is …20 februari 2019.
- Zijn/haar naam is … Hassan Safi.
- Het is een jongen. Het is een meisje.
- Wat voor pakket heeft hij/zij nu?
Als je baby geboren is, krijg je na 4 weken een brief van het consultatiebureau. Ze willen graag dat je op bezoek komt. Dan kunnen ze kijken of je baby goed groeit en ontwikkelt.
Ze kunnen je ook helpen met vragen en advies geven. Je kind wordt tot 4 jaar gecontroleerd. Je kind krijgt er een prik tegen ziektes, een vaccinatie of inenting. Ze geven je een boekje mee waarin ze alles opschrijven, het groeiboekje. Die moet je elke keer meenemen.
https://centrumvoorjeugdengezin.nl/contactmomenten/
https://www.babyopkomst.nl/article/vaccinaties/
https://www.facebook.com/OpgroeienInNederland/
Als het kind vanaf 4 jaar naar school gaat, krijgt hij controle van de schoolarts. Je kunt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin nog steeds voor vragen langs.
Jouw kind krijgt een onderzoek in de 2e en de 7e klas van de basisschool en de 1e en 3e klas van de middelbare school.
Hij krijgt ook nog een vaccinatie bij 9 jaar en meisjes een extra vaccinatie bij 12/13 jaar.
https://centrumvoorjeugdengezin.nl/contactmomenten/
Film van verloskundige tot schoolarts:
Huilende baby`s:
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Wat_kun_je_doen_als_je_baby_huilt_beeldverhaal_Pharos.pdf
Eerste hap eten:
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/De_eerste_hapjes_van_baby_Adam-brochure-Pharos.pdf
Problemen bij kinderen I:
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Soms_heeft_je_kind_een_probleem_met_wie_kan_je_praten_beeldverhaal_Pharos.pdf
Problemen bij kinderen II:
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Soms_zijn_er_problemen_in_je_familie_met_wie_kan_je_praten_beeldverhaal_Pharos-1.pdf
https://www.opvoeden.nl/
Als je werkt kun je niet altijd voor je kind zorgen. Dan is er kinderopvang. Je hebt vier soorten kinderopvang.
- Een oppas. Er komt iemand bij je thuis om op te passen.
- Een gastouder. Je brengt je kind naar iemand die in haar eigen huis op jouw kind let.
- Een kinderdagverblijf. Daar blijf je kind samen met andere kinderen in een groep.
- Een buitenschoolse opvang. Als je kind al naar de basisschool gaat heb je alleen iemand nodig die op jouw kind pas na schooltijd. Dat kan bij een buitenschoolse opvang. Zij halen jouw kind op van school en nemen hem mee zodat hij kan spelen met kinderen van 4 tot 12 jaar.Je kunt hiervoor geld terugvragen van de belasting, de kinderopvangtoeslag.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen
De puberteit is een moeilijke tijd voor ouders en kinderen. Kinderen komen in de puberteit van 10 to 24 jaar. Hun lichaam verandert. Een meisje wordt een vrouw. Een jongen wordt een man.
Kinderen krijgen hun eigen ik. Ze maken zich los van hun ouders en andere kinderen. Meisjes gaan ook voor het eerste bloeden, menstrueren. Maandverband en tampons kun je kopen bij de drogist en de supermarkt. Als het kind veel pijn heeft kan het soms helpen om de pil te nemen. Daarvoor moet je de eerste keer naar de huisarts.
In Nederland praten we open over seks met onze kinderen. We willen dat ze alle sweten voordat ze zelf gaan oefenen. Niet alleen ouders maar ook de school praat met onze kinderen over liefde en seks.
Ga naar “puberbeesten”: https://nix18.nl/
In Nederland ben je met 18 volwassen.
- Je mag dan alcohol kopen en sigaretten.
(Tot je 25e moet je in de winkel nog wel je verblijfsvergunning laten zien als je alcohol of sigaretten wil kopen. Als je, je verblijfsvergunning niet bij je hebt, krijg je het niet mee.) - Je mag trouwen.
- Je mag een eigen bedrijf beginnen.
- Je mag een huis huren of kopen.
- Je kunt huurtoeslag aanvragen.
- Je mag een bankrekening openen bij de bank
- Je mag geld lenen van de bank.
- Je moet zelf je zorgverzekering betalen. Je mag in de eerste maand van je 18e verjaardag wisselen van zorgverzekeraar. Er zijn speciale verzekeringen voor jonge mensen. Die zijn niet zo duur en daar zit alleen zorg in die je gebruikt als je jong bent.
- Je kunt zorgtoeslag aanvragen. Dat moet je zelf doen via:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen
Als je niets doet, krijg je ook niets.
Je kunt in Nederland al vanaf 17 jaar je rijbewijs halen. Van 17 tot 18 mag je wel rijden, maar alleen met een begeleider/coach erbij in de auto. Vanaf 18 mag je rijden zonder coach.
https://www.kinderrechten.nl/jeugd/leeftijdsladder/
https://www.zorgverzekering.org/veelgestelde-vragen/voor-wie-zorgverzekering-verplicht/kind-achttien/
https://nix18.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs
Als je een huis koopt samen met iemand, dan ga je naar een notaris. Je leent geld van de bank, een hypotheek. Dat betaal je vaak in 30 jaar terug.
Je weet niet wat er in 30 jaar kan gebeuren. Blijf je samen? Gaan jullie bij elkaar weg? Gaat er iemand dood? Je tekent vaak een samenlevingscontract. Die regelt wat er gebeurt met het huis en de hypotheek als je er niet meer samen kunt wonen.
Een samenlevingsovereenkomst is niet hetzelfde als trouwen/ een huwelijk. Bij een samenlevingsovereenkomst gaat het vaak over een huis, een auto of iets anders dat je samen hebt gekocht. Bij trouwen gaat het over alles wat je met elkaar deelt.
In Nederland mag je trouwen met wie je maar wilt, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw. Je mag er alleen met 1 trouwen. Je mag niet met meer vrouwen of mannen tegelijk trouwen. Je trouwt soms in de kerk of in de moskee. Om echt getrouwd te zijn moet je ook op het gemeentehuis trouwen. Dat kun je heel klein doen of met een groot feest.
Veel Nederlanders trouwen pas als er kinderen komen. Dan is alles goed geregeld voor de kinderen of als er iemand dood gaat.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten
Als je niet blij meer bent met elkaar kun je bij elkaar weggaan, scheiden. Je hebt een advocaat nodig om je te helpen. Je moet veel regelen.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden
Wat gebeurt er met …?
- het huis
Wie blijft er in het huis wonen? Wie gaat er weg? Als jij en de kinderen straks geen huis meer hebben kun je soms een urgentieverklaring krijgen. Dat kun je vragen bij de gemeente en de woningbouwvereniging.
https://www.scheidingswijzer.nl/huurhuis-bij-scheiding.html - de spullen
Wie krijgt de koelkast, de auto, …? - de kinderen
Als één voor de kinderen gaat zorgen betaalt de ander vaak alimentatie. Dat is geld zodat je voor de kinderen eten en kleren kunt kopen.
https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/inkomen/scheiding-en-alimentatie - de uitkering
Als je alleen bent krijg je vaak minder uitkering. Dat moet je bij de Belastingdienst doorgeven.
https://www.belastingdienst.nl - de toeslag
Omdat je nu minder geld hebt, kun je soms toeslag krijgen.
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen - de verzekering
Vaak staan de verzekeringen op 1 naam en is het voor de hele familie. Als je scheidt hebt je geen verzekering meer. Of je hebt er een voor teveel mensen. Daarom moet je altijd bellen met je verzekeraar. - de bankrekening
Als je een bankrekening hebt van jullie samen, moet je die opzeggen bij de bank.
https://www.ing.nl/particulier/klantenservice/gegevens-wijzigen/scheiden-of-uit-elkaar-gaan/uw-gezamenlijke-bankzaken-afhandelen/index.html
https://www.abnamro.nl/nl/prive/themas/scheiden/bankproducten-afhandelen.html
https://www.rabobank.nl/particulieren/betalen/service/betalen-en-opnemen/betaalrekening-opzeggen/ - het pensioen
Als je werkt spaar je geld voor als je niet meer hoeft te werken, je pensioen. Je man/vrouw krijgt ook een deel als het pensioenfonds niet weet dat jullie gescheiden zijn. Je moet het wel doorgeven. - het testament
Een testament is een papier waar je al jouw spullen, je huis en je geld verdeelt over jouw familie en vrienden als je doodgaat. Als je niet meer samen bent moet de naam van jouw partner uit het testament. Je belt met de notaris.
https://www.notaris.nl/testament/testament-opstellen
Let op! Heb je een afhankelijke verblijfsvergunning en ben je korter dan 3 jaar in Nederland? Lees dan ook hieronder “Geen veilig thuis”
Als het thuis niet meer veilig voor je is, omdat er problemen zijn binnen je familie kunnen deze mensen je helpen.
Allereerst de politie, in Nederland is dat heel anders dan in veel andere landen. Zij zijn echt te vertrouwen.
https://www.politie.nl/ of 0900-8844.
Alleen bij spoed bel je 112.
Ook Vluchtelingenwerk kan je helpen.
https://www.vluchtelingenwerk.nl/
Als Vluchtelingenwerk niet langer meer iets voor je kan doen omdat je al lang in Nederland bent kan het Sociale Wijkteam je helpen. Zoek op google op “sociale wijkteam (jouw woonplaats)” om de dichtsbijzijnde te vinden.
We hebben in Nederland blijf-van-mijn-lijf-huizen. Dat zijn huizen op een onbekend adres waar je tijdelijk kunt blijven als je bang bent voor je leven. Je kunt alleen naar een blijf-van-mijn-lijf-huis als je eerst praat met de politie, aangifte doet. De politie kan je daarna er naartoe brengen.
Als je eerst meer informatie wil kan je bellen met
Veilig Thuis 0800-2000
Arosa 010-8200840
Je kunt ook praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt 0800-3200032.
https://www.vooreenveiligthuis.nl/
https://www.huiselijkgeweld.nl/
http://stichtingkezban.nl/
http://www.trouwentegenjewil.nl/
https://www.slachtofferwijzer.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eergerelateerd-geweld
http://www.opvangatlas.nl/
https://www.stichtingzijweg.nl/
https://www.wecan.nl/
En speciaal voor Marokkaanse vrouwen https://mvvn.nl/
Als je via gezinshereniging in Nederland bent gekomen en je wil weg bij je partner, is dat moeilijk als je een verblijfsvergunning hebt die aan je partner vast zit. Daarom kun je beter je eigen verblijfsvergunning aanvragen. Je weet nooit hoe het leven loopt. Zeker als je elkaar lang niet gezien hebt kan er veel veranderd zijn. Je moet dan langer in een AZC blijven, maar bent daarna wel vrijer als het niet goed gaat tussen jou en jouw partner.
Je hebt een afhankelijke verblijfsvergunning en bent korter dan 3 jaar in Nederland? Dan kan het zijn, dat je weer terug moet naar het AZC. Dan gaan ze opnieuw kijken of je recht hebt om in Nederland te blijven.
Daar kan de IND en Veilig Thuis je meer over vertellen.
https://ind.nl/
https://veiligthuis.nl/
Voor jouw kind is het belangrijk dat hij een veilig thuis heeft. Als je problemen hebt met je kind kun je altijd hulp vragen aan het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Als je niet goed voor je kind zorgt krijg je te maken met de kinderbescherming en Jeugdzorg. Zij komen bij je langs om te kijken of het wel goed gaat. Zij kunnen jouw kind ook meenemen en naar een andere familie brengen. Dat heet "uit huis plaatsen". Als het kind vanaf 5 jaar niet naar school gaat kun je problemen krijgen met leerplicht.
https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.jeugdzorgnederland.nl/
https://www.kinderbescherming.nl/
http://leerplichtwegwijzer.nl/
In veel landen neem je, je ouders als ze oud zijn in huis om voor ze te zorgen. Dat doen Nederlanders niet vaak.
Oude mensen blijven lang wonen in hun eigen huis. Soms krijgen ze hulp van thuiszorg. Dan komt er iemand om ze te verzorgen, de wijkverpleegkundige en iemand om te helpen met schoonmaken, de huishoudelijke hulp.
Als het niet meer thuis gaat, gaat iemand vaak naar een verzorgingstehuis. Daar wonen meer oude mensen bij elkaar. Je moet je daarvoor inschrijven. Er zijn lange wachtlijsten.
Als je ziek wordt en je kunt niet meer beter worden, krijg je palliatieve zorg. Sommige mensen gaan snel dood. Anderen leven nog jaren. Dat ligt aan je ziekte.
In Nederland denkt iedereen anders over de dood / het overlijden. Je kunt er hier meer over bekijken:
Als je dood gaat krijg je een uitvaart. Je kunt kiezen om begraven te worden of gecremeerd. Bij begraven ga je in de grond. Bij cremeren ga je in het vuur.
Je mag niet binnen 36 uur of langer dan 6 werkdagen na je dood begraven/gecremeerd worden. Als je door jouw religie of cultuur meer dagen nodig hebt, moeten de mensen die achterblijven, jouw nabestaanden toestemming vragen aan de burgemeester of de officier van justitie.
Jouw nabestaanden moeten verder:
- de dood melden bij de gemeente
- de uitvaartverzekeraar bellen. Als die er niet is moeten ze de uitvaart zelf regelen en betalen.
- belastingaangifte doen
- verzekeringen stoppen
- bankrekening stoppen
- extra geld aanvragen, een aanvullende beurs voor kinderen die studeren en zonder ouders zijn.
- De uitkeringen, het pensioen en de toeslagen stoppen automatisch.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijden
Mensen kunnen in Nederland er ook voor kiezen om zelf dood te gaan. Ze wachten dan niet tot god of de natuur hen haalt. Dat heet euthanasie.
Het is niet verboden in Nederland, maar er zijn strenge afspraken voor euthanasie. Als je zelf dood wil kan je hier met de huisarts over praten.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie
- IND 088-0430430
- Vluchtelingenwerk 020-3467200
- Relaties en seksualiteit 0900-4024020
- Rijksoverheid 1400
- Belastingdienst 0800-0543
- Politie 0900-8844
- Nood 112
- Veilig Thuis 0800-2000
- Arosa 010-8200840.
- Lotgenoten geweld thuis 0800-3200032
- Leger des Heils 036-5398111
- Gezinshereniging IND: https://ind.nl/Familie
- Vluchtelingenwerk: https://www.vluchtelingenwerk.nl/
- Woningruil: https://www.woningruil.nl/Home.aspx
- Taalmaatje: https://www.lezenenschrijven.nl/ik-wil-leren/
- Welcome app: https://www.welcomeapp.nl/
- Vrijwilligerswerk: https://vrijwilligerswerk.nl/
https://www.nlvoorelkaar.nl/
https://www.vrijwilligersvacaturebank.nl/ - Sport: https://sport.nl/sporten
https://www.allesoversport.nl/
https://www.nocnsf.nl/home - Voetbal: https://www.knvb.nl/
- Tennis: https://www.knltb.nl/
- Vissen: https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/
- Atletiek: https://www.atletiek.nl/
- Zwemmen: https://www.knzb.nl/
- Hockey: https://www.knhb.nl/nieuws
- Paardrijden: https://www.knhs.nl/
- Volleybal: https://www.nevobo.nl/
https://jeugdfondssportencultuur.nl/
https://www.sportpas.nl/ - Geschiedenis van Nederland: https://www.entoen.nu/
https://www.geheugenvannederland.nl/nl
https://www.geschiedenis.nl/
https://historiek.net/ - Politiek van Nederland: https://prodemos.nl/
https://www.tweedekamer.nl/
https://wetten.overheid.nl/zoeken - Feestdagen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/officiele-feestdagen
- Nederlands eten: https://www.nederlandvoorbeginners.info/eten-en-drinken.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gerechten_en_lekkernijen
https://www.wimklerkx.nl/NL/PROJECTS/HP.html
https://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828431711/hollandse-recepten
https://www.24kitchen.nl/populair/lekkerste-gerechten-uit-de-nederlandse-keuken
https://www.smulweb.nl/recepten/nederlands - Tinder: https://tinder.com/?lang=nl
- Happn: https://www.happn.com/en/
- Badoo: https://badoo.com/nl/
- Gay parade: https://pride.amsterdam/
- Her (app voor vrouwen die vrouwen zoeken): https://weareher.com/abou
- Grindr (app voor mannen die mannen zoeken): https://www.grindr.com/
- Homoseksualiteit: https://www.expreszo.nl/
https://switchboard.coc.nl/seksualiteit/homoseksualiteit-3/homoseksualiteit/
https://www.coc.nl/
https://ilga.org/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie/discriminatie-van-homo-s - Vluchteling en homoseksueel: Rainbouw Refugees NL app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.coc.rainbow_refugees_nl&hl=nl
- Seks: https://www.zanzu.nl/nl/taalkeuze (In heel veel talen)
https://www.seksualiteit.nl/
https://www.sense.info/nl/
https://www.soaaids.nl/nl
https://schooltv.nl/programma/de-dokter-corrie-show/ - Anticonceptie: https://www.anticonceptie.nl/
- Condooms: https://www.youtube.com/watch?v=LFpO2xAAV-Y
- Veilige seks: https://www.ggd.nl/
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het - Zwangerschap stoppen: https://www.apotheek.nl/themas/morning-afterpil
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het
https://www.ggd.nl/
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortus/abortusbehandeling
https://www.ngva.net/klinieken
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-hoeveel-weken
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/afstand-ter-adoptie
https://www.siriz.nl/
https://adoptie.nl/adoptie/ - Zelfverdediging: https://www.youtube.com/watch?v=94V828qSPqE
- Seksueel geweld: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Dounia_praat_en_overwint_beeldverhaal_Pharos.pdf
https://www.politie.nl/themas/thema/zedenmisdrijven.html
https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/seksuele-intimidatie/
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/seksuele-intimidatie
https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ - Maagdenvlies: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6O8I7P19zkI
- Vrouwenbesnijdenis: https://www.pharos.nl/thema/meisjesbesnijdenis-vgv/
https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.ggd.nl/
https://veiligthuis.nl/
https://www.kinderbescherming.nl/
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Meisjes-besnijdenis_wat_kan_Sara_doen_als_zij_problemen_heeft_beeldverhaal_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_nederlands_folder_pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_Mijn_ouders_zeggen_nee_engels_folder_pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_arabisch_folder_pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Wat_kunt_u_doen_wanneer_u_klachten_heeft_die_met_meisjesbesnijdenis_te_maken_hebben_Nederlands_Engels_brochure_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Voor_vrouwen_zoals_u_Zorg_voor_besneden_vrouwen_folder_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_arabisch_brief_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_ministerie_veiligheid_en_justitie_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis-engels-brief-Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_verklaring_Tigrinya_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/kennisbank/fatwa-tegen-meisjesbesnijdenis-arabisch-en-engels/
Nog niet zwanger: https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/lukt-niet/vruchtbaarheidsbehandelingen/
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/kelly_en-karim_willen_zwanger_worden_Pharos.pdf
https://www.strakszwangerworden.nl/ - Zwanger: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=TeMu72FiNdQ
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Zora_is_zwanger_SAG_Pharos.pdf
https://www.babybytes.nl/Zwangerschap/40-weken-zwanger - Zwangerschapscursus: https://www.24baby.nl/zwanger/zwangerschapscursussen/
- Bloedonderzoek, zwanger: https://www.rivm.nl/bloedonderzoek-zwangeren
- Echo: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/20-wekenecho
- Screening: https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom
- Gyneacoloog: https://www.youtube.com/watch?v=G-uSHnsJpbE
- De hielenprik: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Hielprik-voor-de-baby-Nederlands-Pharos.pdf
https://www.rivm.nl/hielprik - Gehoortest: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2019/02/Kan-jou-baby-goed-horen-Nederlands-Pharos-.pdf
https://www.rivm.nl/gehoorscreening-bij-pasgeborenen - Babybox: https://www.zozwanger.nl/dit-zijn-de-leukste-gratis-babydozen/
- Consultatiebureau en jeugdarts: https://centrumvoorjeugdengezin.nl/contactmomenten/
https://www.facebook.com/OpgroeienInNederland/
- Vaccinaties: https://www.babyopkomst.nl/article/vaccinaties/
- Film van verloskundige tot schoolarts: https://www.youtube.com/watch?v=MAlX2dZAn-o
- Huilende baby`s: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Wat_kun_je_doen_als_je_baby_huilt_beeldverhaal_Pharos.pdf
- Eerste hapjes: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/De_eerste_hapjes_van_baby_Adam-brochure-Pharos.pdf
- Problemen bij kinderen I: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Soms_heeft_je_kind_een_probleem_met_wie_kan_je_praten_beeldverhaal_Pharos.pdf
- Problemen bij kinderen II: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Soms_zijn_er_problemen_in_je_familie_met_wie_kan_je_praten_beeldverhaal_Pharos-1.pdf
https://www.opvoeden.nl/
- Puberteit, puberbeesten: https://nix18.nl/
- Rechten op 18 jaar: https://www.kinderrechten.nl/jeugd/leeftijdsladder/
- Zorgverzekering: https://www.zorgverzekering.org/veelgestelde-vragen/voor-wie-zorgverzekering-verplicht/kind-achttien/
- Roken: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken
- Alcohol: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol
- Drugs: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs
- Samenlevingscontract of trouwen: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten - Scheiden: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden
https://www.scheidingswijzer.nl/huurhuis-bij-scheiding.html
https://rechtwijzer.nl/uit-elkaar/inkomen/scheiding-en-alimentatie
https://www.belastingdienst.nl
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen
https://www.ing.nl/particulier/klantenservice/gegevens-wijzigen/scheiden-of-uit-elkaar-gaan/uw-gezamenlijke-bankzaken-afhandelen/index.html
https://www.abnamro.nl/nl/prive/themas/scheiden/bankproducten-afhandelen.html
https://www.rabobank.nl/particulieren/betalen/service/betalen-en-opnemen/betaalrekening-opzeggen/
https://www.notaris.nl/testament/testament-opstellen - Een veilig thuis: https://www.vooreenveiligthuis.nl/
https://www.huiselijkgeweld.nl/
http://stichtingkezban.nl/
http://www.trouwentegenjewil.nl/
https://www.slachtofferwijzer.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eergerelateerd-geweld
http://www.opvangatlas.nl/
https://www.stichtingzijweg.nl/
https://www.wecan.nl/
Marokkaanse vrouwen: https://mvvn.nl/
https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.jeugdzorgnederland.nl/
https://www.kinderbescherming.nl/
http://leerplichtwegwijzer.nl/ - Afhankelijke verblijfsvergunning: http://www.veiligthuisflevoland.nl/sites/default/files/Brochuren%20afhankelijke%20verblijfsvergunning.pdf
- IND: https://ind.nl/
- Veilig Thuis: https://veiligthuis.nl/
- Verzorgingstehuis: https://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/93347-je-inschrijven-voor-een-verzorgingstehuis-hoe-werkt-het.html
- Palliatieve zorg: https://www.zorgvoorbeter.nl/palliatieve-zorg/wat-is-het
- Overlijden: https://ingesprek.pharos.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijden - Euthanasie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie
Nederlands | Engels | Arabisch | Tigrinya |
de gezinshereniging | family reunification | ||
de aanvraag | aplication | ||
de IND | |||
het AZC | |||
de Sociale Dienst | social service | ||
wisselen | to swap | ||
de eigen kring | own circle | ||
druk | busy | ||
het dorp | village | ||
de stad | city | ||
de hobbyvereniging | hobby club | ||
de sportvereniging/ de sportclub | sports club | ||
voorzichtig | careful | ||
de omgang | association | ||
hand geven | to shake hands | ||
aankijken | look at eachother | ||
provincie | province | ||
sterk | strong | ||
de beslissing | decision | ||
ik-cultuur | me culture | ||
wij-cultuur | we culture | ||
individu | individual, 1 person | ||
beschermen | to protect | ||
het delen van privé-informatie | to share private information | ||
uitnodigen | to invite | ||
ja is ja, nee is nee | yes means yes, no means no | ||
nieuwsgierig | curious | ||
precies | precisely | ||
op bezoek | to visit | ||
het respect | respect | ||
de reden | reason | ||
het feest | party | ||
de verjaardag | birthday | ||
gefeliciteerd | congratulations | ||
sterkte | stay strong | ||
beterschap | get well soon | ||
gecondoleerd | my condolences / sorry for your loss | ||
de uitnodiging | invitation | ||
de vriendschap | friendship | ||
de seks | sex | ||
de liefde | love | ||
de relatie | relationship | ||
de app | app | ||
kiezen | to choose | ||
samenwonen | live together | ||
bezet zijn | being taken | ||
afspreken | to meet | ||
de homo | homo | ||
de lesbienne | lesbian | ||
de Gay Parade | gay pride | ||
de seksuele voorlichting | sex education | ||
de soa | std | ||
veilig | safe | ||
de anticonceptie | birth control | ||
de condoom | condom | ||
de pil | birth control pill | ||
de ring | ring | ||
het spiraaltje | iud | ||
de pleister | contraceptive patch | ||
het staafje | contraceptive bar | ||
de prikpil | puncture pill | ||
zwanger | pregnant | ||
de GGD | municipal health service | ||
de soa-test | std test | ||
de morning afterpil | morning afterpill | ||
de abortus | abortion | ||
de abortuskliniek | arbortion clinic | ||
afstaan ter adoptie | to cede for adoption | ||
het (seksuele) geweld | sexual violence | ||
de aangifte | police report | ||
de aanranding | assault | ||
de verkrachting | rape | ||
de incest | incest | ||
de eerwraak | honor killings | ||
de Slachtofferhulp | victim support | ||
de psycholoog | psychologist | ||
de zelfverdediging | self defense | ||
Veilig Thuis | safe (af) home | ||
het maagdenvlies | hymen | ||
vrijwillig | voluntary | ||
onvrijwillig | involuntarily | ||
de vrouwenbesnijdenis | female circumcision | ||
verboden | forbidden | ||
de gevangenisstraf | imprisonment | ||
het Centrum voor Jeugd en Gezin | center for youth and family | ||
Pharos | pharos | ||
de Raad van de Kinderbescherming | child protection board | ||
de donor | donor | ||
de zwangerschapstest | pregnancy test | ||
de verwijsbrief | referral | ||
de verloskundige | midwifery | ||
de zwangerschap | pregnancy | ||
de vroedvrouw | midwife | ||
de menstruatie | period | ||
positief | positive | ||
opereren | to operate | ||
de blaasontsteking | cystitis, urinary infection | ||
het uitstrijkje | smear test | ||
inenten | to vaccinate | ||
de koortslip | cold sores | ||
de hoge bloeddruk | high bloodpressure | ||
de diabetes/ de suikerziekte | diabetes | ||
erfelijk | hereditary | ||
de miskraam | miscarriage | ||
de geestelijke aandoening | mental disorder | ||
de lichamelijke aandoening | physical condition | ||
allergisch | allergic | ||
de alcohol | alcohol | ||
de drugs | drugs | ||
bevallen | to give birth | ||
de borstvoeding | breastfeeding | ||
het bloedonderzoek | bloodtest | ||
de echo | ultrasound | ||
de 20-weken-echo | ultrasound after 20 weeks | ||
het Down, Edwards, Pataus onderzoek | Down, Edwards, Pataus test | ||
de gyneacoloog | gynecologist | ||
de zorgverzekering | health insurance | ||
de geboorte /de bevalling | birth | ||
de hielenprik | heel puncture | ||
de gehoortest | hearing test | ||
de kraamzorg | maternity care | ||
de aanvullende verzekering | additional insurance | ||
de BRP, basisregistratie personen | basic registration persons | ||
registreren | register | ||
het verblijfsdocument | residence permit | ||
de zorgpas | health insurance card | ||
het klantnummer | clientnumber | ||
het consultatiebureau | consultation office | ||
op bezoek | to visit | ||
groeien | to grow | ||
ontwikkelen | to develop | ||
het advies | advice | ||
controleren | to check | ||
de vaccinatie/ de inenting | vaccination | ||
het groeiboekje | growth booklet | ||
de schoolarts | school doctor | ||
de puberteit | puberty | ||
het lichaam | body | ||
menstrueren | menstruate | ||
het maandverband | sanitary towel | ||
de tampon | tampon | ||
de sigaret | cigarette | ||
het eigen bedrijf | own company | ||
de huurtoeslag | housing allowance | ||
de bankrekening | bank account | ||
speciaal | special | ||
de zorgtoeslag | healthcare allowance | ||
het rijbewijs | drivers license | ||
de begeleider / de coach | mentor /coach | ||
het huwelijk | marriage | ||
de notaris | notary | ||
de hypotheek | mortgage | ||
het samenlevings-contract | cohabitation contract | ||
trouwen | to marry | ||
de scheiding | divorce | ||
scheiden | to divorce | ||
de advocaat | lawyer | ||
regelen | to arrange | ||
de urgentie-verklaring | urgency statement | ||
de woningbouw-vereniging | housing association | ||
de spullen | stuff | ||
de alimentatie | alimony | ||
de verzekering | insurance | ||
de verzekeraar | insurer | ||
het pensioen | pension | ||
het pensioenfonds | pension fund | ||
het testament | will | ||
de afhankelijke verblijfsvergunning | dependant residence permit | ||
de politie | police | ||
het Sociale Wijkteam | |||
het blijf-van-mijn-lijf-huis | |||
Arosa | |||
de thuiszorg | home care | ||
de wijkverpleegkundige | district nurse | ||
de huishoudelijke hulp | domestic help | ||
het verzorgingstehuis | care home | ||
de wachtlijst | waiting list | ||
de palliatieve zorg | palliative care | ||
het overlijden | passing away | ||
de uitvaart | funeral | ||
begraven | to bury | ||
cremeren | to cremate | ||
de nabestaande | heir | ||
de toestemming | permission | ||
de burgemeester | mayor | ||
de officier van justitie | prosecutor | ||
de uitvaart-verzekering | funeral insurance | ||
de uitvaart-verzekeraar | funeral insurer | ||
de belastingaangifte | tax return | ||
de aanvullende beurs | supplementary scholarship | ||
de euthanasie | euthanasia |
©BOOR