De relatie en het gezin

De relatie en het gezin

Hoe is het thuis? Is je familie al in Nederland? Zoek je nog een man of vrouw? Ben je zwanger? Heb je kinderen? En wie kan je daarbij helpen? Lees hier meer.

De gezinshereniging

Vluchtelingenwerk kan je helpen om jouw familie naar Nederland te brengen, gezinshereniging. Niet iedereen mag komen. Je kunt alleen een aanvraag bij de IND doen voor deze familieleden: 

https://ind.nl/Familie 

Via Vluchtelingenwerk stuur je alle papieren op.
https://www.vluchtelingenwerk.nl/

Het is gelukt. Je familie komt naar Nederland. Zij blijven minimaal 3 dagen in een AZC voordat ze met jou mee naar huis kunnen. Je huis is soms niet groot genoeg voor een hele familie. Dan kan de Sociale Dienst je helpen bij het vinden van een ander huis. Je familie blijft dan langer in de opvang. Ook wisselen mensen soms met elkaar van huis als de Sociale Dienst niet kan helpen.

https://www.woningruil.nl/Home.aspx

>>> Praten over gezinshereniging


Vragen en zinnen over gezinshereniging:

 • Kan jij me helpen met gezinshereniging?
 • Weet je of mijn familie mag komen?
 • Weet je wanneer mijn familie mag komen?
 • Wat moet ik doen zodat mijn familie kan komen?
 • Wat moet ik doen als mijn familie komt?
De vriendschap

Het is niet makkelijk om vrienden te worden met Nederlanders. In Nederland leeft elke cultuur, religie in zijn eigen kring. We zijn vaak druk en we blijven veel tijd binnen. We nodigen iemand alleen thuis uit als we die goed kennen. Dat is niet persoonlijk. Zo zijn we met iedereen.

In een dorp kennen we de buren vaak nog wel. In de stad meestal niet. We maken onze vrienden meestal op school of op een hobby- of sportvereniging.

Als je zelf een gesprek wil beginnen met iemand op straat gaat het vaak over de tijd of de weg. Als je over iets anders wil praten denken we soms dat je een relatie wil. Zeker als je als man een vrouw aanspreekt zijn we voorzichtig.

Soms is het als je de taal nog niet goed spreekt extra moelijk om met Nederlanders contact te maken. Daarom is het handig om bij een vereniging te gaan, (vrijwilligers)werk te doen of aan activiteiten bij jou in de buurt mee te doen. Zo kun je makkelijker vrienden maken. Kijk voor meer informatie op de pagina “Sociale kring

Via Vluchtelingenwerk of een taalpunt kun je soms een maatje krijgen die je helpt met de taal.

https://www.vluchtelingenwerk.nl/
https://www.lezenenschrijven.nl/ik-wil-leren/

Op zoek naar een Nederlands maatje om dingen mee samen te doen? Kijk eens naar deze app:

https://www.welcomeapp.nl/

Als je zelf vrijwilligerswerk wil doen:

https://vrijwilligerswerk.nl/
https://www.nlvoorelkaar.nl/
https://www.vrijwilligersvacaturebank.nl/

Voor een sport of een hobby:

https://sport.nl/sporten
https://www.allesoversport.nl/
https://www.nocnsf.nl/home
Voetbal https://www.knvb.nl/
Tennis https://www.knltb.nl/
Vissen https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/ (Let op dat mag niet zonder pas!)
Atletiek https://www.atletiek.nl/
Zwemmen https://www.knzb.nl/
Hockey https://www.knhb.nl/nieuws
Paardrijden https://www.knhs.nl/
Volleybal https://www.nevobo.nl/

Een hobby doe je vaak bij een wijkcentrum of vereniging. 

Als je weinig geld hebt voor jou of de kinderen om te sporten of een hobby te doen, kun je soms hulp krijgen van de gemeente of een fonds.

https://jeugdfondssportencultuur.nl/
https://www.sportpas.nl/

De Nederlandse cultuur

Hoe Nederlanders met elkaar praten en doen noemen we, de omgang. Als we iemand voor het eerst ontmoeten geven we vaak alleen een hand. Dat doen we ook bij de dokter, de docent, etc.
Tegen een dokter, een docent of een ouder iemand zeggen we “u”. Bij jonge mensen of mensen die we goed kennen zeggen we “je” of “jij”

Als we iemand langer kennen en we zijn vrienden:

man met man : alleen een hand
man met vrouw: 3 zoenen
vrouw met vrouw: 3 zoenen

Als we met elkaar praten kijken we elkaar veel aan. Zo weten we dat iemand luistert. Je laat elkaar uitpraten uit respect. We praten niet tegelijk.

We raken elkaar niet veel aan. We houden van ruimte. Je mag kort dichtbij komen om te groeten en daarna willen we dat je niet te dichtbij gaat staan.

Alleen in de liefde kun je langzaam dichterbij komen. Dan kun je ook op straat elkaars hand vasthouden of een zoen geven. We laten buiten wel zien dat twee mensen bij elkaar horen. Je mag buiten alleen geen seks hebben. Dat is verboden.

Als we samen lopen, lopen mannen en vrouwen naast elkaar, niet achter elkaar. Ook in de auto kan een vrouw net als een man voorin zitten. Mannen en vrouwen zijn gelijk in Nederland.

Nederland had door de oorlog tegen Spanje geen koning. We hadden kleine stukjes land, provincies. En elke provincie was te klein om alleen te regeren. We hadden elkaar nodig om samen sterk te staan. Dat doen we nu nog steeds. We praten altijd met elkaar voordat we een beslissing nemen. Dat doen we op werk, in de politiek maar ook binnen het gezin of onze vriendengroep.

Geschiedenis van Nederland:
https://www.entoen.nu/

https://www.geheugenvannederland.nl/nl
https://www.geschiedenis.nl/
https://historiek.net/ 

Politiek van Nederland:
https://prodemos.nl/
https://www.tweedekamer.nl/

https://wetten.overheid.nl/zoeken

In Nederland is er meer een ik-cultuur dan een wij-cultuur. Dat betekent dat we niet kiezen voor de groep maar voor het individu. We beschermen elkaar niet snel.

Maar we gebruiken de groep ook niet vaak. Als je familie hebt in de politiek krijg je daar niet automatisch werk. Daar moet je zelf hard voor leren en werken.

We zijn heel direct. We zeggen je precies wat we denken. En we delen makkelijk privé-informatie. Dat betekent niet dat we dan al vrienden zijn.

We nodigen je niet snel uit om te komen eten. Eten is voor Nederlanders ook niet zo belangrijk. Wij dekken niet snel een tafel met twintig borden. 

Ja is ja, nee is nee. Dat betekent dat we eerlijk zijn of we wel of niet komen. In veel culturen zeg je ook ja als je niet komt. Dat vinden Nederlanders gek. Ja is bij ons echt ja. Nee is ook echt nee. Dus als we je iets te eten aanbieden en je zegt de eerste keer nee, krijg je daarna niet meer.

We zijn vaak ook nieuwsgierig naar andere culturen maar weten er weinig van. Daardoor kan het zijn dat we vragen stellen zoals: Fietsen mensen in jouw land? Heb je daar wel wifi? Dat bedoelen we niet slecht. We weten erg weinig van anderen. We hebben zelf niet door dat dit geen leuke vraag is. Dat kun je best uitleggen.

Ook met tijd zijn we heel precies. We plannen onze afspraken met een begin- en eindtijd. Dat doen we ook in ons privéleven. Met onze familie en vrienden maken we precieze afspraken over hoe laat we langskomen. Je kunt niet zomaar op bezoek.

Op tijd komen is voor ons een vorm van respect. Als je niet op tijd kunt zijn verwachten we dan ook direct bericht en een reden waarom je later bent. Op tijd komen is in Nederland een van de belangrijkste regels.

Als je iets niet goed doet en we worden boos is het belangrijk dat je niet naar beneden kijkt maar oogcontact maakt. In veel culturen kijk je naar beneden. In Nederland is het juist respect als je in de ogen blijft kijken van diegene die boos is. Dat is ook belangrijk voor jouw kinderen om te leren als ze naar school gaan. Zo krijgen ze geen problemen met de juf of meester.

Er zijn een aantal belangrijke feesten in Nederland:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/officiele-feestdagen

Daarnaast vieren we onze verjaardag ook groot. Dat is de dag dat je geboren bent. Als iemand jarig is, gaat trouwen, een baby krijgt of dood is gegaan kun je een kaartje sturen. Hieronder staan voorbeelden.

Verjaardag

Beste ……………,

Van harte gefeliciteerd met je verjaardag!
Ik wens je veel liefde en geluk voor het nieuw jaar.

Groetjes,
……………….

Trouwen

Beste …………… en ………………..,

Van harte gefeliciteerd met jullie huwelijk!
Ik wens jullie veel geluk samen.

Groetjes,
………………….

Ziekte

Beste ……………….,

Wat vervelend dat je ziek bent!
Ik wens je veel sterkte en beterschap.

Groetjes,
………………..

Overlijden

Beste ……………….,

Gecondoleerd.
Ik wens u heel veel kracht en sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Groetjes,
………………….

 

Als je iemand goed kent krijg je soms een uitnodiging. Je mag dan op bezoek komen. Meestal neem je dan iets mee: bloemen, eten, ... Je mag niet altijd blijven eten. Kijk goed naar de uitnodiging. Is er ook een eindtijd? En is deze voor of na zes uur. Als het feest al voor zes uur stopt, kan het zijn dat je niet met het avondeten mag meedoen.

Wat eten Nederlanders graag? Kijk hier:
https://www.nederlandvoorbeginners.info/eten-en-drinken.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_Nederlandse_gerechten_en_lekkernijen
https://www.wimklerkx.nl/NL/PROJECTS/HP.html
https://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828431711/hollandse-recepten
https://www.24kitchen.nl/populair/lekkerste-gerechten-uit-de-nederlandse-keuken
https://www.smulweb.nl/recepten/nederlands

Als je meer wil weten over de Nederlandse cultuur, kijk dan op de pagina “Cultuur”.

De relatie

Soms wil je meer dan vriendschap. Je zoekt seks of liefde, een relatie. Nederlanders vinden een relatie vaak op school, werk, festivals, in het café of digitaal. Er zijn veel apps die mensen gebruiken om elkaar te vinden. Ouders kiezen geen partner voor hun kinderen. Zij kiezen bijna altijd zelf iemand.

Tinder https://tinder.com/?lang=nl
Happn https://www.happn.com/en/
Badoo https://badoo.com/nl/

Nederlanders hoeven niet gelijk te trouwen. Meestal hebben ze eerst een tijd een relatie. Dan gaan ze samenwonen. En daarna trouwen ze of niet. Vaak trouwen we pas als er kinderen komen.

In Nederland mogen ook mannen met mannen en vrouwen met vrouwen trouwen. In Nederland ben je vrij om te houden van wie je wil. Man of vrouw, dat mag allebei. Een man die van mannen houdt noemen we een homo. Een vrouw die van vrouwen houdt noemen we een lesbienne

Elk jaar is er een groot feest om te vieren dat alle vormen van liefde goed zijn, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw, de gay parade.

https://pride.amsterdam/

Her (app voor vrouwen die vrouwen zoeken) https://weareher.com/about
Grindr (app voor mannen die mannen zoeken) https://www.grindr.com/
https://www.expreszo.nl/

https://switchboard.coc.nl/seksualiteit/homoseksualiteit-3/homoseksualiteit/
https://www.coc.nl/
https://ilga.org/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie/discriminatie-van-homo-s
Vluchteling en homoseksueel: Rainbouw Refugees NL app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.coc.rainbow_refugees_nl&hl=nl 

Wat niet mag, is trouwen met meerdere mensen. Zo mag je in Syrië als man 4 vrouwen hebben. Dat mag in Nederland niet. Dat is verboden. Ook een vrouw mag niet met meerdere mannen trouwen.

>>> Flirten

Zinnen en vragen over vriendschap en liefde:

 • Wie ben jij? Ik ben ….
 • Waar kom jij vandaan? Ik kom uit …
 • Waar woon jij? Ik woon in ….
 • Hoe oud ben jij? Ik ben … jaar.
 • Heb jij broers of zussen? Nee, ik heb geen broers of zussen. Ik heb 1 zus. Ik heb 2,3,4,..zussen. Ik heb 1 broer. Ik heb 2,3,4,.. broers. Ik heb 1 broer en 2 zussen. Ik heb 1 zus en 2 broers. Ik heb 1 broertje.  Ik heb 2,3,4,... broertjes. Ik heb 1 zusje. Ik heb 2,3,4,.. zusjes
 • Woon je alleen of met je familie? Ik woon alleen. / Ik woon met vrienden samen. / Ik woon samen met mijn ouders, mijn zus en mijn broer / mijn zussen / mijn broers.
 • Waar houd jij van? Ik houd van ... chocolade / sport / ...
 • Waar houd jij niet van? Ik houd niet van ....
 • Wat vind je een goede film / televisieserie? Ik vind ...The Green Mile.. een goede film / televisieserie.
 • Van welke muziek houd jij? R&B, Hiphop, Rap, Jazz, Nederlandstalige muziek, ...
 • Wat vind je het mooiste aan Nederland?
 • Wat moet ik echt bezoeken in jouw stad?
 • Waar word je gelukkig van? Ik word gelukkig van ...
 • Wat maakt jou blij? Ik word blij van ...
 • Wat is jouw doel in dit leven? Mijn doel is ....
 • Wat wil je bereiken? Ik wil ......
 • Ben je gelovig? Ik geloof in god. Ik geloof niet in god. Ik ben hindoe, christen, joods, moslim, boeddhist, ....

 • Zullen we eens afspreken? Dat is goed.
 • Kun jij op maandag 20 augustus? Ja ik kan
  maandag/ dinsdag/ woensdag/ donderdag/ vrijdag/ zaterdag/ zondag
  1,2,3,... januari/ februari/ maart/ april/ mei/ juni/ juli/ augustus/ september/ oktober/ november/ december
 • Kan jij om 11/12/13/14/.. uur?
 • Zullen we bij het station Rotterdam Centraal/de Albert Heijn/Ananasstraat 3/… afspreken?

 • Ik vind je leuk.
 • Ik vind jou niet leuk. / Ik heb geen interesse.
 • Ik ben bezet. (Je hebt al een vriend/vriendin.)
 • Ik ben verliefd op jou.
 • Ik houd van jou.

 • Wil jij mijn vriend / vriendin worden?
 • Ik wil graag samen met jou verder.
De seks

In Nederland hebben mannen en vrouwen vaak al seks voordat ze gaan trouwen. Ze krijgen op school en van hun ouders informatie over seks, seksuele voorlichting. Praten over seks is in Nederland heel normaal.

https://www.zanzu.nl/nl/taalkeuze (In heel veel talen)
https://www.seksualiteit.nl/
https://www.sense.info/nl/
https://www.soaaids.nl/nl
https://schooltv.nl/programma/de-dokter-corrie-show/

Veilig & onveilig

Seks kan heel leuk zijn, maar je kunt er ook ziek van worden. Je krijgt dan een soaHet is belangrijk om het veilig te doen. 

Je hebt verschillende anticonceptie. Die zorgen dat je niet ziek of zwanger wordt. Een condoom helpt voor allebei. De pil, de ring, het spiraaltje, de pleister, het staafje & de prikpil zorgen alleen dat je niet zwanger wordt. Dan kun je nog steeds wel ziek worden.

https://www.anticonceptie.nl/

Als je wil weten hoe je een condoom omdoet:

https://www.youtube.com/watch?v=LFpO2xAAV-Y

Als je het niet veilig hebt gedaan en je maakt je zorgen of je ziek bent, kun je naar de huisarts of de GGD. Die kunnen je onderzoeken met een soa-test.

https://www.ggd.nl/ of bel 0900-4024020
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het

>>> Praten over (onveilige) seks

Zinnen en vragen over seks:

 • Ik wil geen seks.
 • Ik wil nog geen seks.
 • Nee, stop.
 • Ik wil stoppen.
 • Ik wil seks met jou.
 • Ik wil het veilig doen.
 • Heb je een condoom bij je?
 • Kun je hem omdoen?
 • Moet ik hem omdoen?

Vragen en zinnen over onveilige seks:

 • Ik heb onveilige seks gehad.
 • Ik maak me zorgen.
 • Ik wil graag een soa-test doen.
 • Kan ik bij jullie een soa-test doen?
Ongewenst zwanger

Als je niet zwanger wil zijn, kun je binnen 72 uur nog een pil innemen, de morning afterpil. Die kun je bij de dokter, de apotheek of de drogist zoals de Kruidvat of DA halen. Die zorgt dat je niet zwanger wordt. Hij helpt niet altijd.

Als je later dan de 72 uur bent en je wil het kind nog steeds niet houden. Dan kun je nadenken over een abortus. Abortus mag tot 24 weken. Een abortuskliniek kan je helpen.

Je kunt het kind ook echt krijgen en weggeven, afstaan ter adoptie.

https://www.apotheek.nl/themas/morning-afterpil
https://www.soaaids.nl/nl/soas/de-soa-test/wat-kost-het
https://www.ggd.nl/
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/abortus/abortusbehandeling

https://www.ngva.net/klinieken
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/abortus/vraag-en-antwoord/abortus-hoeveel-weken
https://fiom.nl/ongewenst-zwanger/afstand-ter-adoptie
https://www.siriz.nl/
https://adoptie.nl/adoptie/

>>> Praten over ongewenst zwanger zijn

Vragen en zinnen over ongewenst zwanger zijn:

 • Ik zoek de morning afterpil.
 • Waar kan ik de morning afterpil vinden?
 • Ik had onveilige seks.
 • Ik wil het kind niet houden. Ik wil een abortus.
 • Ik wil het kind niet houden. Ik wil het afstaan ter adoptie.
 • Wat moet ik doen?
(Seksueel) geweld

Soms wil iemand seks met je, maar wil je dat zelf niet. Dan kan hij/zij je pijn doen.

Op werk imoet je werkgever je beschermen. Dat lukt niet altijd. Ook thuis ben je niet altijd veilig.

Als iemand aan je zit, kun je aangifte doen bij de politie. We noemen dat aanranding.

Als iemand seks met je heeft terwijl je dat niet wil heet dit verkrachting.

Als twee mensen uit dezelfde familie seks hebben heet dat incest. Bijvoorbeeld een vader met zijn dochter of een broer met een zus.

Als je seks hebt voor het huwelijk en jouw familie is boos en wil je daarom pijn doen, heet dit eerwraak.

Dat is allemaal verboden. De politie kan je helpen.

Slachtofferhulp kan je helpen als je heel verdrietig en bang bent. Ook een psycholoog kan helpen. Lees over de psycholoog meer op de pagina “Gezondheid

Je kunt een cursus doen om jezelf te beschermen, zelfverdediging.

https://www.youtube.com/watch?v=94V828qSPqE

https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Dounia_praat_en_overwint_beeldverhaal_Pharos.pdf
https://www.politie.nl/themas/thema/zedenmisdrijven.html
https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/seksuele-intimidatie/
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/seksuele-intimidatie

Als je je zorgen maakt om iemand, kun je contact opnemen met Veilig Thuis.

https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

>>> Praten over (seksueel) geweld

Vragen en zinnen over (seksueel) geweld:

 • Ik vind dit niet leuk.
 • Ik wil geen seks.
 • Stop.
 • Raak me niet aan.
 • Blijf van me af.
 • Help!
 • Brand! (Mensen helpen je sneller bij brand dan bij help.)

En erna:

 • Iemand heeft mij ongewenst aangeraakt.
 • Iemand heeft mij verkracht (seks zonder dat je dat wilde)
 • Mijn partner, vader, moeder, broer, zus, oom, tante, neef, nicht.
 • Ik kende hem/haar niet.
 • Het gebeurde op ......datum & tijd....
 • Ik was buiten / binnen / op werk / thuis / ...
 • Hij / Zij raakte me aan bij mijn ......(arm/ been/ borsten/ billen/...)
 • Ik ben nu heel bang / boos / verdrietig.
 • Ik voel mij niet veilig.
 • Ik ben bang dat hij/zij het nog een keer doet.
 • Ik durf niet naar huis/ werk/...
 • Ik wil aangifte doen.
Het maagdenvlies

Voor sommige vrouwen is het maagdenvlies heel belangrijk. Dat mag niet kapot gaan voor het huwerlijk. Niet door seks die je hebt met iemand waar je van houdt (vrijwillig). En ook niet door seks met iemand wat je niet wil (onvrijwillig). Maar wat is een maagdenvlies nu echt?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=6O8I7P19zkI

De vrouwenbesnijdenis

In sommige landen komt vrouwenbesnijdenis nog voor. In Nederland is dat verboden. Je kunt er gevangenisstraf voor krijgen. Het mag niet in Nederland. Je mag je kind er ook niet voor op vakantie meenemen en het in het buitenland doen.

Als je bang bent dat iemand dat bij jou wil doen, dan kan de huisarts, het Centrum voor Jeugd en Gezin, de GGD, Pharos, Veilig Thuis & de Raad van de Kinderbescherming je helpen.

https://www.pharos.nl/thema/meisjesbesnijdenis-vgv/
https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.ggd.nl/
https://veiligthuis.nl/
https://www.kinderbescherming.nl/

Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Meisjes-besnijdenis_wat_kan_Sara_doen_als_zij_problemen_heeft_beeldverhaal_Pharos.pdf
Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_nederlands_folder_pharos.pdf
Engels: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_Mijn_ouders_zeggen_nee_engels_folder_pharos.pdf
Arabisch https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Preventie_meisjesbesnijdenis_mijn_ouders_zeggen_nee_arabisch_folder_pharos.pdf
Klachten bij vrouwenbesnijdenis: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Wat_kunt_u_doen_wanneer_u_klachten_heeft_die_met_meisjesbesnijdenis_te_maken_hebben_Nederlands_Engels_brochure_Pharos.pdf
https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Voor_vrouwen_zoals_u_Zorg_voor_besneden_vrouwen_folder_Pharos.pdf
Verklaring Arabisch: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_arabisch_brief_Pharos.pdf
Verklaring Nederlands: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_ministerie_veiligheid_en_justitie_Pharos.pdf
Verklaring Engels: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis-engels-brief-Pharos.pdf
Verklaring Tigrinya: https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/Verklaring_tegen_meisjesbesnijdenis_verklaring_Tigrinya_Pharos.pdf
Fatwa tegen vrouwenbesnijdenis: https://www.pharos.nl/kennisbank/fatwa-tegen-meisjesbesnijdenis-arabisch-en-engels/

(Nog) niet zwanger

Als het niet lukt om zwanger te worden kan de huisarts en het ziekenhuis je helpen. Zij kunnen veel voor je doen. 

https://www.24baby.nl/zwanger-worden/zwanger-worden-lukt-niet/ivf-icsi/

Soms heb je geen man. Of jij en jouw man kunnen geen kinderen maken. Als je ze dan toch heel graag wil kun je ook zaad of een ei krijgen van iemand anders, een donor.

https://www.oudersvannu.nl/zwanger-worden/lukt-niet/vruchtbaarheidsbehandelingen/

https://www.pharos.nl/wp-content/uploads/2018/10/kelly_en-karim_willen_zwanger_worden_Pharos.pdf
https://www.strakszwangerworden.nl/

De zwangerschapstest

Als je denkt dat je zwanger bent, kun je dat testen. Daarvoor koop je een zwangerschapstest bij de drogist of de apotheek.

Hij is positief. Je bent zwanger.
Hij is negatief. Je bent niet zwanger.

Als je zwanger moet je naar de huisarts gaan. Hij geeft je een brief, de verwijsbrief. Daarmee kun je naar de verloskundige. Die helpt jou bij de zwangerschap.

>>> Praten met de huisarts over zwangerschap

Vragen en zinnen bij de huisarts:

 • Wat is je naam? Mijn naam is Samira Ali
 • Wat is je geboortedatum? Ik ben geboren op 1 januari 1970.
 • Wat is je geboorteplaats? Ik ben geboren in Aleppo.
 • Wat is je geslacht? Ik ben een vrouw.
 • Wat is je bsn? (Staat op je zorgpas)
 • Wat is je adres?  Ik woon op de Appelstraat 3, 3030AB Ananasstad
 • Wat is je telefoonnummer? 06-1234567
 • Wat is je e-mailadres? Ali@gmail.com / Ik heb geen e-mailadres.
 • Waar ben je verzekerd? Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis
 • Wat is je polisnummer? (Staat op je zorgpas)

 • Ik ben zwanger.
 • Mijn test was positief.
 • Hoeveelste zwangerschap is dit? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
 • Hoeveelste kind is dit voor jou? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
 • Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? (eerste dag met bloed) 25 augustus.
 • Wanneer was je zwangerschapstest positief? 10 oktober.
 • Heb je al gekeken naar een verloskundige? Nee, nog niet. Ja ik heb mevrouw/meneer Jansen/ Centrum Happy gevonden.
 • Bij welke verloskundige wil je?
 • Ik geef je een verwijsbrief mee. / Je krijgt een verwijsbrief.
 • Heb je al kraamzorg geregeld? Je kunt hier op internet je kraamzorg regelen.
 • Heb je gekeken naar wat er in je zorgpakket zit? Je kunt het van november tot eind januari aanpassen.
 • Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Thuis. / In het ziekenhuis. / Ik weet het nog niet.
 • Heb jij nog vragen? Nee./Ja….

Als je het niet begrijpt:

 • Ik spreek nog niet zo goed Nederlands.
 • Ik begrijp je niet.
 • Kun je het herhalen?
 • Kun je langzamer praten?
 • Kun je het nog meer uitleggen?
Zwanger zijn
De verloskundige

Als je zwanger bent krijg je hulp van een verloskundige of vroedvrouw. Zij weet alles over baby`s krijgen. Je huisarts kan jou helpen om er één te vinden. Je mag er zelf één kiezen waar je, je goed bij voelt.

Er zijn 3 onderzoeken die je kunt doen als je zwanger bent.

Als er iets niet goed is met de baby, dan stuurt de verloskundige je naar een specialist in het ziekenhuis, de gyneacoloog.

https://www.youtube.com/watch?v=G-uSHnsJpbE

Let op: als het november, december, januari is en je krijgt in het nieuwe jaar een baby. Kijk dan goed naar je zorgverzekering. Nu kun je hem nog veranderen. Zo kun je zorgen dat je de beste zorg krijgt voor jou en jouw kind.

>>> Praten met de verloskundige

Zinnen en vragen bij de verloskundige:

 • Wat is je naam? Mijn naam is Samira Ali
 • Wat is je geboortedatum? Ik ben geboren op 1 januari 1970.
 • Wat is je geboorteplaats? Ik ben geboren in Aleppo.
 • Wat is je geslacht? Ik ben een vrouw.
 • Wat is je bsn? (Staat op je zorgpas)
 • Wat is je adres?  Ik woon op de Appelstraat 3, 3030AB Ananasstad
 • Wat is je telefoonnummer? 06-1234567
 • Wat is je e-mailadres? Ali@gmail.com / Ik heb geen e-mailadres.
 • Waar ben je verzekerd? Ik ben verzekerd bij Zilveren Kruis
 • Wat is je polisnummer? (Staat op je zorgpas)

 

 • Wat is de naam en adres van je huisarts? Dokter Gerrits, Amandelweg 4, 3030RK Ananasstad.
 • Hoeveelste zwangerschap is dit? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
 • Hoeveelste kind is dit voor jou? De eerste/tweede/derde/vierde/vijfde/zesde/zevende/achtste/negende.
 • Wat is de eerste dag van je laatste menstruatie? (eerste dag met bloed) 25 augustus.
 • Wanneer was je zwangerschapstest positief? 10 oktober.
 • Ben je in het ziekenhuis geweest? Zo ja waarvoor? Nee. / Ja voor …..
 • Ben je geopereerd? Nee. / Ja, aan mijn …
 • Gebruik je medicijnen? Nee. / Ja, ik gebruik ….
 • Heb je een soa gehad? Nee. / Ja ik had ……
 • Heb je vaak blaasontsteking? Nee. / Ja ik heb 1,2,3 keer per week/maand/jaar een blaasontsteking.
 • Wanneer was je laatste uitstrijkje? 1 week/maand/jaar geleden. /2/3/.. weken/maanden/jaren geleden. / Ik heb nooit een uitstrijkje gehad.
 • Ben je ingeënt? Nee. / Ja, ik ben ingeënt tegen ….
 • Heb je last van een koortslip? Nee. / Ja.
 • Heb je last van een hoge bloeddruk? Nee. / Ja.
 • Heb je last van diabetes/suikerziekte? Nee. / Ja.
 • Heeft iemand in je familie last van een hoge bloeddruk/ suikerziekte? Nee. / Ik weet het niet./Ja, mijn broer, zus, vader, moeder, opa, oma, oom, tante, neef, nicht.
 • Komen er erfelijke ziektes/aandoeningen voor in jouw familie of die van je partner? Nee. / Ik weet het niet. / Ja, mijn broer, zus,… heeft ….
 • Heb je wel eens een miskraam gehad? Nee. / Ja, 1 jaar geleden. /2/3… maanden/jaren geleden.
 • Heb je wel eens een abortus gedaan? Nee. / Ja, 1 jaar geleden. /2/3… maanden/jaren geleden.
 • Zijn alle kinderen in beide families levend geboren? Ja. / Nee. Mijn broer/zus/nicht/neef/… is dood geboren.
 • Zijn er geestelijke of lichamelijke aandoeningen in jouw familie of die van je parter? Nee. / Ik weet het niet. / Ja, mijn broer, zus,… heeft ….
 • Ben je allergisch?  Nee. / Ja, ik kan niet tegen …
 • Rook je? Nee. / Ja, ik rook 1 sigaret/2/3,.. sigaretten per dag/week.
 • Drink je alcohol? Nee. / Ja ik drink 1, glas /2/3/… glazen per dag/week.
 • Gebruik je drugs? Nee. / Ja ik gebruik ….
 • Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Thuis. / In het ziekenhuis. / Ik weet het nog niet.
 • Wil je borstvoeding gaan geven? Ja. / Nee.
 • Heb jij nog vragen? Nee./Ja….

Als je het niet begrijpt:

 • Ik spreek nog niet zo goed Nederlands.
 • Ik begrijp je niet.
 • Kun je het herhalen?
 • Kun je langzamer praten?
 • Kun je het nog meer uitleggen?
De geboorte

Als je een baby krijgt, ga je bevallen. Bevallen kun je thuis of in het ziekenhuis. De verloskundige helpt jou bij de bevalling / de geboorte. Ze helpt je tot 8 dagen na de bevalling.

Als de baby geboren is krijgt hij/zij een prik en een test:

Je kunt soms ook hulp krijgen van kraamzorg. Dan komt er iemand jou thuis helpen met de baby. Als je nog een paar dagen in het ziekenhuis blijft krijg je korter kraamzorg.

Hoe lang de kraamzorg blijft en hoe duur het is, ligt aan je aanvullende verzekering. Je moet kraamzorg op tijd aanvragen. De verloskundige kan je daarbij helpen.

Met een aanvullende verzekering kun je ook een babybox krijgen met de eerste babyspullen. Er zijn winkels die ook babyboxen (gratis) aanbieden.

https://www.zozwanger.nl/dit-zijn-de-leukste-gratis-babydozen/

Naar het gemeentehuis

Meld een nieuw kind bij de gemeente.

 • Doe dat binnen 3 dagen.
 • De gemeente schrijft jouw kind in de BRP, basisregistratie personen. Let op dat alles goed wordt opgeschreven. Als het in eenmaal in de BRP staat kun je het moeilijk veranderen!

Neem in ieder geval je verblijfsdocument (de roze pas) mee en je zorgpas. Neem deze ook van je partner en kind(eren) mee. Neem een brief met je oude adres & een brief met je nieuwe adres mee. Als je de vraag niet begrijpt kan de gemeente daar het antwoord vinden.

Bel ook je zorgverzekering. Zij moeten het kind bij jouw verzekering schrijven zodat hij zorg kan krijgen.

>>> Praten met de gemeente over jouw nieuwe kind

Zinnen en vragen over jouw nieuwe kind door de gemeente:

 • Hallo, waarmee kan ik u helpen? Ik wil mijn kind registreren bij de gemeente.
 • Wat is uw naam? Amira Safi
 • Wat is uw geboortedatum? 1 januari 1988
 • Wat is uw adres? Mijn adres is Bosstraat 12, 3014AB Rotterdam (Of neem een brief mee met het nieuwe adres erop.)
 • Wat is de naam van uw kind? Hassan Safi
 • Wat is zijn geboortedatum? 20 februari 2019
 • Waar is hij geboren? Rotterdam / Amsterdam / …
 • Heeft u een paspoort of verblijfsdocument bij u? Geef je roze pasje (en zorgpas voor het bsn)
>>> Praten met de zorgverzekering over jouw nieuwe kind

Zinnen en vragen over jouw nieuwe kind door de zorgverzekeraar:

 • Mijn naam is Amira Safi.
 • Mijn geboortedatum is 1-1-1988
 • Mijn postcode en huisnummer is 3014AB, 12
 • Mijn klantnummer is …(Dit staat op je zorgpas.)
 • Ik heb een kind gekregen.
 • Ik wil hem graag registreren.
 • Zijn/haar geboortedatum is …20 februari 2019.
 • Zijn/haar naam is … Hassan Safi.
 • Het is een jongen. Het is een meisje.
 • Wat voor pakket heeft hij/zij nu?
Het consultatiebureau

Als je baby geboren is, krijg je na 4 weken een brief van het consultatiebureau. Ze willen graag dat je op bezoek komt. Dan kunnen ze kijken of je baby goed groeit en ontwikkelt.

Ze kunnen je ook helpen met vragen en advies geven. Je kind wordt tot 4 jaar gecontroleerd. Je kind krijgt er een prik tegen ziektes, een vaccinatie of inenting. Ze geven je een boekje mee waarin ze alles opschrijven, het groeiboekje. Die moet je elke keer meenemen.

https://centrumvoorjeugdengezin.nl/contactmomenten/
https://www.babyopkomst.nl/article/vaccinaties/
https://www.facebook.com/OpgroeienInNederland/

De schoolarts & het Centrum voor Jeugd en Gezin

Als het kind vanaf 4 jaar naar school gaat, krijgt hij controle van de schoolarts. Je kunt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin nog steeds voor vragen langs.

Jouw kind krijgt een onderzoek in de 2e en de 7e klas van de basisschool en de 1e en 3e klas van de middelbare school.

Hij krijgt ook nog een vaccinatie bij 9 jaar en meisjes een extra vaccinatie bij 12/13 jaar. 

https://centrumvoorjeugdengezin.nl/contactmomenten/

Film van verloskundige tot schoolarts: 

https://www.youtube.com/watch?v=MAlX2dZAn-o

Al het begin is moeilijk
De kinderopvang

Als je werkt kun je niet altijd voor je kind zorgen. Dan is er kinderopvang. Je hebt vier soorten kinderopvang.

 • Een oppas. Er komt iemand bij je thuis om op te passen.
 • Een gastouder. Je brengt je kind naar iemand die in haar eigen huis op jouw kind let.
 • Een kinderdagverblijf. Daar blijf je kind samen met andere kinderen in een groep.
 • Een buitenschoolse opvang. Als je kind al naar de basisschool gaat heb je alleen iemand nodig die op jouw kind pas na schooltijd. Dat kan bij een buitenschoolse opvang. Zij halen jouw kind op van school en nemen hem mee zodat hij kan spelen met kinderen van 4 tot 12 jaar.Je kunt hiervoor geld terugvragen van de belasting, de kinderopvangtoeslag.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen

De puberteit

De puberteit is een moeilijke tijd voor ouders en kinderen. Kinderen komen in de puberteit van 10 to 24 jaar. Hun lichaam verandert. Een meisje wordt een vrouw. Een jongen wordt een man.

Kinderen krijgen hun eigen ik. Ze maken zich los van hun ouders en andere kinderen. Meisjes gaan ook voor het eerste bloeden, menstrueren. Maandverband en tampons kun je kopen bij de drogist en de supermarkt. Als het kind veel pijn heeft kan het soms helpen om de pil te nemen. Daarvoor moet je de eerste keer naar de huisarts.

In Nederland praten we open over seks met onze kinderen. We willen dat ze alle sweten voordat ze zelf gaan oefenen. Niet alleen ouders maar ook de school praat met onze kinderen over liefde en seks.

Ga naar “puberbeesten”: https://nix18.nl/

Volwassen zijn

In Nederland ben je met 18 volwassen.

 • Je mag dan alcohol kopen en sigaretten.
  (Tot je 25e moet je in de winkel nog wel je verblijfsvergunning laten zien als je alcohol of sigaretten wil kopen. Als je, je verblijfsvergunning niet bij je hebt, krijg je het niet mee.)
 • Je mag trouwen.
 • Je mag een eigen bedrijf beginnen.
 • Je mag een huis huren of kopen.
 • Je kunt huurtoeslag aanvragen.
 • Je mag een bankrekening openen bij de bank
 • Je mag geld lenen van de bank.
 • Je moet zelf je zorgverzekering betalen. Je mag in de eerste maand van je 18e verjaardag wisselen van zorgverzekeraar. Er zijn speciale verzekeringen voor jonge mensen. Die zijn niet zo duur en daar zit alleen zorg in die je gebruikt als je jong bent.
 • Je kunt zorgtoeslag aanvragen. Dat moet je zelf doen via:
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen
  Als je niets doet, krijg je ook niets.

Je kunt in Nederland al vanaf 17 jaar je rijbewijs halen. Van 17 tot 18 mag je wel rijden, maar alleen met een begeleider/coach erbij in de auto. Vanaf 18 mag je rijden zonder coach.

https://www.kinderrechten.nl/jeugd/leeftijdsladder/
https://www.zorgverzekering.org/veelgestelde-vragen/voor-wie-zorgverzekering-verplicht/kind-achttien/
https://nix18.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/roken
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drugs

Het samenlevingscontract & het huwelijk

Als je een huis koopt samen met iemand, dan ga je naar een notaris. Je leent geld van de bank, een hypotheek. Dat betaal je vaak in 30 jaar terug.

Je weet niet wat er in 30 jaar kan gebeuren. Blijf je samen? Gaan jullie bij elkaar weg? Gaat er iemand dood? Je tekent vaak een samenlevingscontract. Die regelt wat er gebeurt met het huis en de hypotheek als je er niet meer samen kunt wonen.

Een samenlevingsovereenkomst is niet hetzelfde als trouwen/ een huwelijk. Bij een samenlevingsovereenkomst gaat het vaak over een huis, een auto of iets anders dat je samen hebt gekocht. Bij trouwen gaat het over alles wat je met elkaar deelt.

In Nederland mag je trouwen met wie je maar wilt, man-vrouw, man-man, vrouw-vrouw. Je mag er alleen met 1 trouwen. Je mag niet met meer vrouwen of mannen tegelijk trouwen. Je trouwt soms in de kerk of in de moskee. Om echt getrouwd te zijn moet je ook op het gemeentehuis trouwen. Dat kun je heel klein doen of met een groot feest.

Veel Nederlanders trouwen pas als er kinderen komen. Dan is alles goed geregeld voor de kinderen of als er iemand dood gaat.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/trouwen-of-geregistreerd-partnerschap-sluiten

De scheiding

Als je niet blij meer bent met elkaar kun je bij elkaar weggaan, scheiden. Je hebt een advocaat nodig om je te helpen. Je moet veel regelen.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden

Wat gebeurt er met …?

Let op! Heb je een afhankelijke verblijfsvergunning en ben je korter dan 3 jaar in Nederland? Lees dan ook hieronder “Geen veilig thuis”

Geen veilig thuis

Als het thuis niet meer veilig voor je is, omdat er problemen zijn binnen je familie kunnen deze mensen je helpen.

Allereerst de politie, in Nederland is dat heel anders dan in veel andere landen. Zij zijn echt te vertrouwen.

https://www.politie.nl/  of 0900-8844.
Alleen bij spoed bel je 112.

Ook Vluchtelingenwerk kan je helpen.

https://www.vluchtelingenwerk.nl/

Als Vluchtelingenwerk niet langer meer iets voor je kan doen omdat je al lang in Nederland bent kan het Sociale Wijkteam je helpen. Zoek op google op “sociale wijkteam (jouw woonplaats)” om de dichtsbijzijnde te vinden.

We hebben in Nederland blijf-van-mijn-lijf-huizen. Dat zijn huizen op een onbekend adres waar je tijdelijk kunt blijven als je bang bent voor je leven. Je kunt alleen naar een blijf-van-mijn-lijf-huis als je eerst praat met de politie, aangifte doet. De politie kan je daarna er naartoe brengen.

Als je eerst meer informatie wil kan je bellen met

Veilig Thuis 0800-2000
Arosa 010-8200840

Je kunt ook praten met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt 0800-3200032.

https://www.vooreenveiligthuis.nl/
https://www.huiselijkgeweld.nl/
http://stichtingkezban.nl/
http://www.trouwentegenjewil.nl/
https://www.slachtofferwijzer.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/eergerelateerd-geweld
http://www.opvangatlas.nl/
https://www.stichtingzijweg.nl/
https://www.wecan.nl/
En speciaal voor Marokkaanse vrouwen https://mvvn.nl/

Als je via gezinshereniging in Nederland bent gekomen en je wil weg bij je partner, is dat moeilijk als je een verblijfsvergunning hebt die aan je partner vast zit. Daarom kun je beter je eigen verblijfsvergunning aanvragen. Je weet nooit hoe het leven loopt. Zeker als je elkaar lang niet gezien hebt kan er veel veranderd zijn. Je moet dan langer in een AZC blijven, maar bent daarna wel vrijer als het niet goed gaat tussen jou en jouw partner.

Je hebt een afhankelijke verblijfsvergunning en bent korter dan 3 jaar in Nederland? Dan kan het zijn, dat je weer terug moet naar het AZC. Dan gaan ze opnieuw kijken of je recht hebt om in Nederland te blijven.

http://www.veiligthuisflevoland.nl/sites/default/files/Brochuren%20afhankelijke%20verblijfsvergunning.pdf

Daar kan de IND en Veilig Thuis je meer over vertellen.

https://ind.nl/
https://veiligthuis.nl/

Voor jouw kind is het belangrijk dat hij een veilig thuis heeft. Als je problemen hebt met je kind kun je altijd hulp vragen aan het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Als je niet goed voor je kind zorgt krijg je te maken met de kinderbescherming en Jeugdzorg. Zij komen bij je langs om te kijken of het wel goed gaat. Zij kunnen jouw kind ook meenemen en naar een andere familie brengen. Dat heet "uit huis plaatsen".  Als het kind vanaf 5 jaar niet naar school gaat kun je problemen krijgen met leerplicht.

https://centrumvoorjeugdengezin.nl
https://www.jeugdzorgnederland.nl/

https://www.kinderbescherming.nl/
http://leerplichtwegwijzer.nl/

Het verzorgingstehuis

In veel landen neem je, je ouders als ze oud zijn in huis om voor ze te zorgen. Dat doen Nederlanders niet vaak.

Oude mensen blijven lang wonen in hun eigen huis. Soms krijgen ze hulp van thuiszorg. Dan komt er iemand om ze te verzorgen, de wijkverpleegkundige en iemand om te helpen met schoonmaken, de huishoudelijke hulp.

Als het niet meer thuis gaat, gaat iemand vaak naar een verzorgingstehuis. Daar wonen meer oude mensen bij elkaar. Je moet je daarvoor inschrijven. Er zijn lange wachtlijsten.

https://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/93347-je-inschrijven-voor-een-verzorgingstehuis-hoe-werkt-het.html

De palliatieve zorg, als je niet beter kunt worden

Als je ziek wordt en je kunt niet meer beter worden, krijg je palliatieve zorg. Sommige mensen gaan snel dood. Anderen leven nog jaren. Dat ligt aan je ziekte.

https://www.zorgvoorbeter.nl/palliatieve-zorg/wat-is-het

Het overlijden

In Nederland denkt iedereen anders over de dood / het overlijden. Je kunt er hier meer over bekijken:

https://ingesprek.pharos.nl/

Als je dood gaat krijg je een uitvaart. Je kunt kiezen om begraven te worden of gecremeerd. Bij begraven ga je in de grond. Bij cremeren ga je in het vuur.

Je mag niet binnen 36 uur of langer dan 6 werkdagen na je dood begraven/gecremeerd worden. Als je door jouw religie of cultuur meer dagen nodig hebt, moeten de mensen die achterblijven, jouw nabestaanden toestemming vragen aan de burgemeester of de officier van justitie.

Jouw nabestaanden moeten verder:

 • de dood melden bij de gemeente
 • de uitvaartverzekeraar bellen. Als die er niet is moeten ze de uitvaart zelf regelen en betalen.
 • belastingaangifte doen
 • verzekeringen stoppen
 • bankrekening stoppen
 • extra geld aanvragen, een aanvullende beurs voor kinderen die studeren en zonder ouders zijn.
 • De uitkeringen, het pensioen en de toeslagen stoppen automatisch.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/overlijden/vraag-en-antwoord/checklist-bij-overlijden

De euthanasie

Mensen kunnen in Nederland er ook voor kiezen om zelf dood te gaan. Ze wachten dan niet tot god of de natuur hen haalt. Dat heet euthanasie.

Het is niet verboden in Nederland, maar er zijn strenge afspraken voor euthanasie. Als je zelf dood wil kan je hier met de huisarts over praten.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie

Belangrijke telefoonnummers
 • IND 088-0430430
 • Vluchtelingenwerk 020-3467200
 • Relaties en seksualiteit 0900-4024020
 • Rijksoverheid 1400
 • Belastingdienst 0800-0543
 • Politie 0900-8844
 • Nood 112
 • Veilig Thuis 0800-2000
 • Arosa 010-8200840.
 • Lotgenoten geweld thuis 0800-3200032
 • Leger des Heils 036-5398111
Belangrijke websites
Belangrijke woorden
Nederlands Engels Arabisch Tigrinya
de gezinshereniging  family reunification
de aanvraag  aplication
de IND
het AZC
de Sociale Dienst  social service
wisselen  to swap
de eigen kring  own circle
druk  busy
het dorp  village
de stad  city
de hobbyvereniging  hobby club
de sportvereniging/ de sportclub  sports club
voorzichtig  careful
de omgang  association
hand geven  to shake hands
aankijken  look at eachother
provincie  province
sterk  strong
de beslissing  decision
ik-cultuur  me culture
wij-cultuur  we culture
individu  individual, 1 person
beschermen  to protect
het delen van privé-informatie  to share private information
uitnodigen  to invite
ja is ja, nee is nee  yes means yes, no means no
nieuwsgierig  curious
precies  precisely
op bezoek  to visit
het respect  respect
de reden  reason
het feest  party
de verjaardag  birthday
gefeliciteerd  congratulations
sterkte  stay strong
beterschap  get well soon
gecondoleerd  my condolences / sorry for your loss
de uitnodiging  invitation
de vriendschap  friendship
de seks  sex
de liefde  love
de relatie  relationship
de app  app
kiezen  to choose
samenwonen  live together
bezet zijn  being taken
afspreken  to meet
de homo  homo
de lesbienne  lesbian
de Gay Parade  gay pride
de seksuele voorlichting  sex education
de soa  std
veilig  safe
de anticonceptie  birth control
de condoom  condom
de pil  birth control pill
de ring  ring
het spiraaltje  iud
de pleister  contraceptive patch
het staafje  contraceptive bar
de prikpil  puncture pill
zwanger  pregnant
de GGD  municipal health service
de soa-test  std test
de morning afterpil  morning afterpill
de abortus  abortion
de abortuskliniek  arbortion clinic
afstaan ter adoptie  to cede for adoption
het (seksuele) geweld  sexual violence
de aangifte  police report
de aanranding  assault
de verkrachting  rape
de incest  incest
de eerwraak  honor killings
de Slachtofferhulp  victim support
de psycholoog  psychologist
de zelfverdediging  self defense
Veilig Thuis  safe (af) home
het maagdenvlies  hymen
vrijwillig  voluntary
onvrijwillig  involuntarily
de vrouwenbesnijdenis  female circumcision
verboden  forbidden
de gevangenisstraf  imprisonment
het Centrum voor Jeugd en Gezin  center for youth and family
Pharos  pharos
de Raad van de Kinderbescherming  child protection board
de donor  donor
de zwangerschapstest  pregnancy test
de verwijsbrief  referral
de verloskundige  midwifery
de zwangerschap  pregnancy
de vroedvrouw  midwife
de menstruatie  period
positief  positive
opereren  to operate
de blaasontsteking  cystitis, urinary infection
het uitstrijkje  smear test
inenten  to vaccinate
de koortslip  cold sores
de hoge bloeddruk  high bloodpressure
de diabetes/ de suikerziekte  diabetes
erfelijk  hereditary
de miskraam  miscarriage
de geestelijke aandoening  mental disorder
de lichamelijke aandoening  physical condition
allergisch  allergic
de alcohol  alcohol
de drugs  drugs
bevallen  to give birth
de borstvoeding  breastfeeding
het bloedonderzoek  bloodtest
de echo  ultrasound
de 20-weken-echo ultrasound after 20 weeks
het Down, Edwards, Pataus onderzoek  Down, Edwards, Pataus test
de gyneacoloog  gynecologist
de zorgverzekering  health insurance
de geboorte /de bevalling  birth
de hielenprik  heel puncture
de gehoortest  hearing test
de kraamzorg  maternity care
de aanvullende verzekering  additional insurance
de BRP, basisregistratie personen  basic registration persons
registreren  register
het verblijfsdocument  residence permit
de zorgpas  health insurance card
het klantnummer  clientnumber
het consultatiebureau  consultation office
op bezoek  to visit
groeien  to grow
ontwikkelen  to develop
het advies  advice
controleren  to check
de vaccinatie/ de inenting  vaccination
het groeiboekje  growth booklet
de schoolarts  school doctor
de puberteit  puberty
het lichaam  body
menstrueren  menstruate
het maandverband  sanitary towel
de tampon  tampon
de sigaret  cigarette
het eigen bedrijf  own company
de huurtoeslag  housing allowance
de bankrekening  bank account
speciaal  special
de zorgtoeslag  healthcare allowance
het rijbewijs  drivers license
de begeleider / de coach  mentor /coach
het huwelijk  marriage
de notaris  notary
de hypotheek  mortgage
het samenlevings-contract  cohabitation contract
trouwen  to marry
de scheiding  divorce
scheiden  to divorce
de advocaat  lawyer
regelen  to arrange
de urgentie-verklaring  urgency statement
de woningbouw-vereniging  housing association
de spullen  stuff
de alimentatie  alimony
de verzekering  insurance
de verzekeraar  insurer
het pensioen  pension
het pensioenfonds  pension fund
het testament  will
de afhankelijke verblijfsvergunning  dependant residence permit
de politie  police
het Sociale Wijkteam
 het blijf-van-mijn-lijf-huis
Arosa
de thuiszorg  home care
de wijkverpleegkundige  district nurse
de huishoudelijke hulp  domestic help
het verzorgingstehuis  care home
de wachtlijst  waiting list
de palliatieve zorg  palliative care
het overlijden  passing away
de uitvaart  funeral
begraven  to bury
cremeren  to cremate
de nabestaande  heir
de toestemming  permission
de burgemeester  mayor
de officier van justitie  prosecutor
de uitvaart-verzekering  funeral insurance
de uitvaart-verzekeraar  funeral insurer
de belastingaangifte  tax return
de aanvullende beurs  supplementary scholarship
de euthanasie  euthanasia

 

©BOOR