De sociale kring

De sociale kring

Hoe reis je in Nederland met de trein, de bus en de fiets? Wat kun je hier doen? Welke sporten zijn er? En hoe maak je vrienden? Lees hier meer.

De fiets

We reizen veel met de fiets. Het maakt niet uit of het regent of waait, Nederlanders doen alles op de fiets. Kind voor, tas achter, bakfiets. We proberen altijd zoveel mogelijk spullen en mensen te vervoeren met één fiets.

Het voordeel van een fiets is dat het snel, gratis en goed voor korte afstanden is. Nadeel is dat het je bij regen en ijs niet beschermt.

Ook gaat hij weleens kapot. Je kunt hem zelf maken:

https://www.fietsenmakendoejezelf.nl/
https://defietssite.nl/encyclopedie/

Of je brengt hem naar een fietsenmaker. Is jouw fiets nog veilig om op te fietsen? Kijk hier:

https://examen.vvn.nl/fietscontrole

Als je nog niet kunt fietsen, vind je hier een film. Je kunt in het COA, bij Vluchtelingenwerk en in veel wijkcentra fietslessen volgen.

https://www.youtube.com/watch?v=scIznc0KzqM 

Je bent niet alleen op de weg. Het is belangrijk dat je ook weet wat de regels zijn in het verkeer.

 • Je kunt in het verkeer naar linksnaar rechts of rechtdoor.
 • Je kunt ook de 1e / eerste, 2e / tweede, 3e / derde, 4e / vierde, 5e / vijfde, 6e / zesde, 7e / zevende, 8e / achtste, 9e / negende, 10e / tiende straat naar links of rechts. 
 • Bij G zie je een rotonde. Daar rijd je rond tot je de goede weg in kan gaan.
 • Bij H zie je een splitsing. Je kunt hier niet langer rechtdoor en moet kiezen.
 • I is ook een splitsing, maar omdat het op een T lijkt noemen we dit een T-splitsing.
 • Bij J zien we een kruispunt. Twee wegen kruisen hier elkaar. Je kunt er links, rechts en rechtdoor.

 • In Nederland rijden we aan de rechterkant van de weg. (B)
  Je mag niet op de stoep fietsen waar de mensen lopen.
  Fiets het liefst op een fietspad.
 • Bij een stoplicht (A) heb je drie kleuren licht. Alleen bij groen mag je rijden.
 • (C) Maak bij een draai/bocht naar rechts een kleine bocht. Maak bij een bocht naar links een grote bocht. Steek je hand uit zodat iedereen kan zien waar je heen gaat of doe je knipperlicht aan als je in de auto zit. Dat licht gaat kort aan en uit om aan te geven dat je naar links of rechts gaat.
 • (D) Bij een auto of fiets van links mag jij rijden.
 • (E) bij een auto of fiets van rechts moet jij stoppen.
 • (F) Als er haaientanden op jouw weg staan moet je stoppen. Als de haaientanden op de andere wegen staan zoals hier bij links en rechts dan moeten zij stoppen.
 • (G) rechtdoor op de zelfde weg gaat voor. Let op: dit is een voorrangsweg. De auto komt van rechts maar gaat niet rechtdoor. Hij maakt een bocht. Jij mag rijden.
 • (H) Jij maakt een bocht naar links, de auto of fiets een bocht naar rechts. Hij mag eerst rijden.
 • (I) De auto of fiets komt uit een uitrit zoals bij een parkeergarage. Jij mag rijden, hij moet stoppen.
 • (J) Een tram gaat altijd voor. Ook als hij van links komt of een bocht maakt.

Dit is pas het begin. Als je er meer over wilt leren kijk je op:

https://examen.vvn.nl/verkeerskennis 

Als je fietsen leuk vindt en je wil met je fiets veel oefenen of zelfs wielrennen kun je hieronder meer informatie vinden:

https://www.nederlandfietsland.nl/
https://www.allesoverwielrennen.nl/

Naast een fiets kun je ook een brommer nemen. Let op: ook hier heb je net als bij de auto een rijbewijs voor nodig!

De auto

We rijden veel met de auto. Daarvoor heb je een rijbewijs nodig. Je kunt daar examen voor doen bij het CBR.

https://www.cbr.nl/nl.htm of 088-2277700.

Je doet een theorie- en een praktijkexamen. Als je de taal nog niet zo goed spreekt kun je het theorie-examen ook in je eigen taal doen. Dan betaal je extra voor een tolk. Als je slaagt heb je daarna 6 maanden de tijd om het praktijkexamen te doen. Je kunt hiervoor lessen volgen bij een rijschool.

Wie een auto heeft, moet een autoverzekering afsluiten. Onverzekerd mag je niet de weg op.

https://www.geld.nl/autoverzekering/service/is-een-autoverzekering-verplicht
https://www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx

Ook moet je de auto om de paar jaar laten controleren bij een garage, de APK-keuring. Zij kijken of hij nog veilig is.

https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk
https://www.bovag.nl/ of 030-6595211

Als je lid bent van de ANWB dan kunnen zij je helpen als de auto kapot gaat onderweg. 

https://www.anwb.nl/ of 088-2692222
Bij nood  088-2692888

In Nederland zijn er veel files. Dat zijn rijen met auto`s op de weg die langzaam rijden. Je hoort elke dag op de radio wanneer er files zijn. Zo kun je proberen om er omheen te rijden en minder tijd kwijt te zijn.

Er kiezen ook veel mensen voor het openbaar vervoer. Openbaar vervoer of OV betekent vervoer dat openbaar is en waar dus iedereen gebruik van kan maken. Denk aan de trein, de metro of de bus.

De trein

Voor lange afstanden gebruik je de trein. Je hebt voor het reizen met de trein een kaartje nodig. Die koop je op een station. Daar staan grote gele kasten waar je kaartjes uit kunt kopen, de automaat.

Van dichtbij zien we op het scherm ...

Onderaan zie je drie blauwe vlakken. Je kunt kiezen voor een los kaartje. Die kun je maar één keer gebruiken of een OV-chipkaart. Daar kun je geld op zetten en vaker gebruiken. Laten we eerst eens kiezen voor een los kaartje. Als je daar op drukt zie je dit:

Je kunt kiezen voor een enkele reis. Dat betekent alleen van A naar B. Je kunt ook kiezen voor een dagretour. Dan ga je van A naar B en terug naar A in één dag. Bij een weekendretour ga je zaterdag van A naar B en zondag terug van B naar A. Een railrunner is een goedkoper kaartje voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Kinderen van 0 t/m 3 jaar mogen gratis met de trein mee. Die hoeven geen kaartje te kopen.

 • Kies een van de opties: enkele reis, dagretour of weekendretour.
 • Kies daarna de 1e (en 2e) letter van de plaats waar je naar toe gaat. Bij Rotterdam kies je R en O.
 • In de blauwe vlakken ernaast komen nu plaatsen die beginnen met R of Ro.
 • Als je de verkeerde letter hebt gekozen kan je via de knop “Andere bestemming” terug naar het begin.

Je hebt een plaats gekozen. Het station waar je nu bent komt bij Van: te staan. Het station waar je heen gaat staat bij Naar:. Je kunt kiezen tussen eerste en tweede klas. De meeste mensen kiezen tweede klas. Dat is goedkoper. In de eerste klas zijn de stoelen wat zachter en mooier. Het is er iets rustiger. Sommige mensen betalen daar extra geld voor.

Daarna kies je voor vol tarief of korting. Vol tarief is de normale prijs voor een kaartje. Korting krijg je alleen als je meedoet aan een actie op internet of uit de krant. Als je “Korting” kiest moet je dat aan de man die de kaartjes controleert, de conducteur laten zien dat je er echt recht op hebt.

Daarna kies je een kaartje met de datum vandaag of als je het kaartje pas over een paar dagen nodig hebt zonder datum. Je kunt nu kiezen hoeveel kaartjes je wil en hoe je wil betalen.

Op het kleine beeld helemaal rechts op de machine kun je jouw pincode invullen en zo betalen.

Links onderin het grote scherm zie je Fyra toeslag staan. Er is een extra snelle trein, de Fyra die helemaal van Amsterdam naar Brussel gaat. In Nederland gaat hij door Amsterdam, Rotterdam en Breda. Omdat je in een half uur van Amsterdam naar Rotterdam kunt moet je voor deze trein extra betalen. Dat heet de Fyra toeslag. Die hoef je alleen te kiezen als je in deze extra snelle trein van Amsterdam naar Rotterdam gaat of terug.

Je vindt hier ook knoppen om van Nederland naar België of Duitsland te gaan. Voor anderen landen gebruiken jonge mensen vaak interrail https://www.interrail.eu/

Bij overige kaartjes zie je dit. Hier kun je een extra kaartje kopen voor je fiets of hond. Voor een normale fiets moet je altijd een extra kaartje kopen. Je mag die niet altijd meenemen in de trein. In de spits, de tijd dat iedereen naar werk of huis gaat van 6.30 – 9.00 uur en van 16.00 – 18.30 uur mag de fiets niet mee. Zelfs als je er een kaartje voor hebt. Er zijn ook vouwfietsen. Die kun je heel klein maken. Zo groot als een tas. Die mag je wel gratis meenemen.

Als je een verkeerde knop indrukt kun je met de rode knop rechts onderin terug naar het begin.

Je hebt een kaartje gekocht en kunt met de trein mee. Op het station staan overal kleine deuren, poortjes waar je doorheen moet om bij de trein te komen. Als je door zo`n poortje gaat noemen we dat in- of uitchecken. Op de poortjes zit meestal een plaatje.

Als je, jouw kaartje hier tegenaan houdt gaat het poortje open. Omdat kinderen van 0-3 jaar geen kaartje hebben, kun je die het beste even op je arm houden als je door het poortje gaat.

Je kunt nu met de trein. Een trein rijdt niet op een weg maar op een spoor. Via het spoor rijdt hij snel van station naar station. Daar komt hij binnen op een perron. Dat is waar je in en uit de trein kunt stappen.

Op het station vind je veel borden. Er zijn grote gele borden op het perron en een digitaal bord bij de in- of uitgang van het station. Daar vind je wanneer en van welk perron jouw trein wegrijdt. Elk perron heeft een eigen nummer.

Op het perron zelf vind je een kleiner bord met de tijd en het station waar de trein heen gaat. Zie boven. Daar staan ook alle stations op waar hij onderweg stopt. Zo kun je nog even controleren of je echt in de goede trein stapt.

Let goed op of je op spoor A of B moet zijn. Soms gaat de voorkant van de trein naar de ene plaats en de achterkant naar een andere plaats. Dan gaat hij tijdens de reis in twee stukken verder.

Je vindt ook dit soort borden. P+R is park and ride. Je mag daar snel even parkeren om iemand op het station af te zetten en dan moet je wegrijden. Je mag daar niet lang blijven staan. Het vakje rechtsonderin met de auto en de zwaaiende man betekent hetzelfde. Het groene bordje wijst je de weg naar de uitgang. Het vlak met de fiets wijst je de weg naar de fietsenstalling. Je kan daar je fiets veilig neerzetten tot je weer terug bent op het station. De vlakken ernaast wijzen je de weg naar de bus en de taxi.

Soms hangen er kleine bordjes waarop staat: “Het spoor wordt voor u vernieuwd.” Die zijn belangrijk om goed te lezen, omdat je trein misschien niet rijdt of op andere tijden. Je moet dan soms een stuk met de bus.

Via

vind je altijd de beste route.

Op en in de trein vind je de nummers 1 en 2. 2 of tweede klas is voor iedereen. 1 of eerste klas is alleen voor mensen met een duurder kaartje.

Er zijn ook bordjes met een gezicht en een vinger voor hun mond. Dat betekent dat je hier niet mag praten. Dat geldt ook voor de bordjes met “stilte”. Let op: roken is vaak verboden op het stations!

Deze borden of symbolen zijn heel belangrijk. Het gele bord links staat op deuren waar je niet tegenaan kunt staan. Als de deur open gaat kun je naar buiten vallen. De rode is de noodrem. Als er een probleem is in de trein, kun je met de noodrem de trein tot stoppen en daarna de deuren openen. Dit mag je alleen doen als er het echt gevaarlijk is. Als je het zonder uitleg doet moet je hele hoge geldboetes betalen.

  

Als je vaak met de trein reist kun je in plaats van losse kaartjes ook een OV-chipkaart komen. Dat is een plastic pas waar je steeds geld op kunt zetten om te reizen. Je kiest op het beginscherm “Kopen OV-chipkaart” Dan kies je opnieuw “Kopen OV-chipkaart” en het geld dat je erop wil zetten. Voor de trein heb je vaak 20 euro minimaal nodig om door de poortjes te kunnen. En voor de bus, metro, tram 4 euro. Daarom is het handig als je met de trein gaat dat je er minstens 30/40 euro op hebt staan. Ik zou hier dan ook “Inclusief €50,00 saldo” kiezen. Dan kun je er wel een tijd mee reizen.

Je kunt steeds geld erop zetten door het bij een automaat tegen het onderstaande afbeelding te houden. Dan kun je daarna kiezen voor saldo opladen.

Deze kaart is zonder foto en naam. Hier kun je anoniem op reizen. Niemand weet dat jij reist op deze kaart. Als je er korting op wil zetten, omdat je student bent bijvoorbeeld, boven de 65 of altijd dezelfde weg rijdt en een abonnement wil nemen, dan heb je wel een kaart nodig met een foto en naam. Die kun je niet kopen bij een automaat. Dat doe je meestal online of telefonisch. Kijk daarvoor op https://www.ns.nl/abonnementen/saldo of bel 030-7515155 of https://www.ov-chipkaart.nl/home.htm#/ 0900-0980

Als je nog wat meer wil leren over OV-chipkaart kijk dan dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=SIdDQlzIi88
Als je nog extra wil oefenen met de automaat kijk dan hier: https://www.uitlegov-chipkaart.nl/#!/oefenen-met-de-automaat/keuze/

De metro, de tram & de bus

Met je OV-chipkaart kun je niet alleen in de trein, maar ook in de metro, tram en bus. De metro, tram en bus hebben elk hun eigen automaten. Daar kun je een anonieme OV-chipkaart kopen of saldo opladen. Dat werkt bij elke automaat bijna hetzelfde.

Let wel op! Als je een kaart koopt bij een automaat die niet geel is, dan kun je hem niet gelijk gebruiken in de trein. Dan moet je de pas ook nog tegen een gele NS-automaat aanhouden en kiezen voor “Laden overige producten” en dan “Reizen op saldo zonder NS abonnement”. Dan kun je wel door de poortjes.

De kaart met stations ziet er bij de metro anders uit dan bij de trein. We zien hier metrolijnen A,B en C. Elk streepje is een station. De twee blauwe lijnen rijden hetzelfde stuk van Löss tot Bergen. De witte rondjes zijn belangrijke stations waar je kunt wisselen van  metro naar een trein, tram of bus. Bloemen Centraal met twee bolletjes en waar alle drie A,B,C langskomt is een belangrijk station. Daar kun je ook wisselen van metro.

Buiten Nederland reizen

Als je buiten Nederland wil reizen kan dat niet alleen met de trein en de auto, maar ook met de bus. Veel mensen gebruiken hiervoor de Flixbus.

https://www.flixbus.nl/ of 0858-881843.

Je kunt ook met het vliegtuig. Het belangrijkste vliegveld is Schiphol Airport.

https://www.schiphol.nl/nl/ of 020-7940800.

Kijk goed waar je tickets koopt. Er zijn veel websites met elk een andere prijs voor hetzelfde vliegtuig.

https://www.vliegtickets.nl/
https://www.cheaptickets.nl/
https://www.expedia.nl/Vliegtickets

Via deze site kun je ook kijken voor het goedkoopste hotel.

https://www.trivago.nl/ 

Sommigen blijven liever in een vakantiehuis.

https://www.airbnb.nl/
https://www.belvilla.nl/

Of ze hebben alleen een bank nodig om te slapen bij iemand thuis.

https://www.couchsurfing.com/

Je kunt ook een reis boeken waar alles al geregeld is, vliegtuig, hotel, activiteiten. Je kunt daarvoor naar een reisbureau.

https://www.reisgraag.nl/
https://www.d-reizen.nl/
https://www.tui.nl/
https://www.sunweb.nl/
https://www.corendon.nl/
https://www.djoser.nl/

Voor sommige landen moet je, je beschermen tegen de gevaren die daar zijn. Controleer daarom altijd goed het reisadvies van het ministerie.

https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen 

Je kunt bij de GGD je vaccinatie halen, een prik tegen ziektes in dat land. Kijk goed of je zorgverzekering dit wel, niet of een beetje betaald.

https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

Als je auto kapot gaat binnen Europa dan kun je vaak hulp krijgen van de ANWB:

https://www.anwb.nl/alarmcentrale/pechhulp-in-het-buitenland 

of Eurocross:

+31713646200
https://www.eurocross.nl/contact.

Let op, dat wordt alleen vergoed als je hiervoor een autoverzekering hebt die ook in het buitenland helpt.

Eurocross kun je ook vaak bellen als je ziek wordt en met spoed naar een ziekenhuis moet.  Als er EHIC (European Health Insurance Card) op je zorgpas staat hoef je in Europa meestal niet gelijk te betalen voor de zorg die je krijgt. De rekening wordt dan gestuurd naar je zorgverzekering. Vaak krijg je als je thuiskomt (een deel van) de rekening van de zorgverzekering

https://www.ehic.nl/VraagEnAntwoord.aspx

Dat is niet zo voor privéklinieken. Daar betaal je vaak eerst zelf en je zorgverzekering betaalt als je terug bent een beetje of niets.  

Je kunt ook een reisverzekering en extra zorgverzekering afsluiten voor het buitenland. Bel voor je op vakantie gaat met je  zorgverzekering of log in met je Digid om te zien hoe je verzekerd bent en wat je nog extra kunt verzekeren.

https://www.reisverzekering.nl/

De activiteit

Als je op zoek bent naar iets om te doen, een activiteit. Dan kan  de VVV je helpen. De VVV zit in elke stad en weet precies wat je er kunt doen en zien. Je vindt er ook kaarten en plattegronden.

https://www.holland.com/
https://www.vvv.nl/nl/uitagenda
https://www.dagjeweg.nl/
https://uitjes.nl/activiteiten/
E
n speciaal voor kinderen: https://www.kidsproof.nl/default.html

Activiteiten kunnen duur zijn. Via acties kun je veel korting krijgen.

https://www.groupon.nl/
https://www.ticketveiling.nl/
https://www.vakantieveilingen.nl/veilingen.html

In Nederland gaan mensen veel naar 

Als je vaak naar het museum of de bioscoop gaat kun je er een kaart voor kopen die je korting geeft:

Daarnaast zijn er vaak passen per gemeente zoals de Rotterdampas.

https://www.rotterdampas.nl/

Kijk goed hoe dat in jouw gemeente is. Je krijgt er veel korting mee. Voor kinderen is hij soms  gratis.

Een goedkope activiteit is wandelen, fietsen, picknicken en barbecueën. Let op! Je mag niet overal barbecueën. Je wilt geen geldboete van de politie. Je mag je vaak geen alcohol drinken in het openbaar. Ook met harde muziek moet je goed opletten. Dat geldt ook voor het afval achteraf. Meestal zijn er regels:

 • Houd minstens een paar meter afstand van bomen en struiken.
 • Zorg dat er minimaal 30 cm afstand zit tussen het gras en de bbq.
 • Open vuur buiten is verboden.
 • Luister naar brandweer en politie.
 • Pas op met spelende kinderen.
 • Gooi al het afval weg en gooi de zwarte kolen uit de bbq in een speciale stalen bak, niet in een plastic bak.

Als je thuis een feest geeft met een bbq en/of harde muziek, vertel dit de buren vooraf.

De sport

Nederlanders sporten, omdat het gezond voor ze is.

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/eten-en-drinken-bij-bewegen-en-sport/beweeg-ik-genoeg-.aspx

Nederlanders hebben ook een sport of hobby, omdat ze er nieuwe mensen leren kennen en zo vrienden maken.

Voor sport moet je vaak lid worden van een vereniging of club. Je moet je inschrijven en dan kun je op een vaste tijd en dag sporten. Je kunt kiezen voor een sport die je alleen doet of in een team.

https://sport.nl/sporten
https://www.allesoversport.nl/
https://www.nocnsf.nl/home
Voetbal https://www.knvb.nl/
Tennis https://www.knltb.nl/
Vissen https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/ (Let op dat mag niet zonder pas!)
Atletiek https://www.atletiek.nl/
Zwemmen https://www.knzb.nl/
Hockey https://www.knhb.nl/nieuws
Paardrijden https://www.knhs.nl/
Volleybal https://www.nevobo.nl/

Ook hier heb je een pas die je korting biedt op van alles wat met sport te maken heeft, de sportpas.

https://www.sportpas.nl/ 

Als je sport en cultuur echt niet kunt betalen, dan kan het Jeugdfonds je helpen zodat je kinderen wel de kans krijgen om te sporten.

https://jeugdfondssportencultuur.nl/

De hobby

Als je liever tekent, bloemen kweekt of muziek maakt doe je geen sport, maar een hobby. Hobby`s zijn heel breed. Je kunt ze ook vaak thuis doen.

Er zijn veel websites en tijdschriften die over hobby`s gaan:

Alle hobby`s: https://www.youtube.com/  https://nl.pinterest.com/
Puzzelen: Denksport
Kleding maken: Knippie, Burda
Keramiek: Klei
Fotografie: Focus, Zoom.nl, Kijk
Dieren: Hart voor dieren, Majesteit, Onze hond, Dogzine, Bit, Ros
Auto`s: Autoweek
Computeren: Computer idee, iCreate
Algemene informatie: Zo zit dat, Quest

Je kunt hobby`s ook buitenshuis doen met een groep. Dat kun je doen bij een vereniging of een wijkcentrum. Zo leer je meer mensen kennen en kun je jouw hobby delen met anderen.

Kennis over de wereld

Informatie over wat er in Nederland en de rest van de wereld gebeurt kun je via internet, televisie, radio en kranten krijgen. 

In Nederland is er persvrijheid. Dat betekent dat de politiek, de koning en de kerk niet kunnen zeggen wat journalisten wel en niet mogen schrijven. Dat staat in de wet.

https://www.nu.nl/
https://nos.nl/nieuws/
https://jeugdjournaal.nl/
https://www.npostart.nl/
https://www.metronieuws.nl/
https://www.nrc.nl/
https://www.ad.nl/
https://www.volkskrant.nl/
https://www.trouw.nl/
https://www.telegraaf.nl/
https://decorrespondent.nl/

Via

kun je meer leren over Nederlandse tradities en gewoontes.

Ook in de bibliotheek kun je informatie vinden. Je kunt er boeken, cd`s en films lenen. Je kunt er vaak ook oefenen met je Nederlands. Ze helpen je soms aan een taalmaatje.

Je kunt er gratis lezen. Als je iets wil meenemen naar huis moet wel lid worden. Voor kinderen is dat vaak gratis. Voor volwassenen is het per plaats verschillend hoe duur het is. Vraag dat na bij de bibliotheek.

http://www.nationalebibliotheekpas.nl/
https://www.bibliotheek.nl/home.html

De sociale kring

Nederlanders maken vrienden bij hun sport of hobby. Ook op werk, op school of bij festival leren ze nieuwe mensen kennen. Op straat doen ze dat weinig. Elkaar buiten aanspreken doen ze niet snel. Dat zijn vaak gesprekken over de tijd of de weg, niet over wie we zijn. We leven veel binnen.

Soms is het als je de taal nog niet goed spreekt moelijk om met Nederlanders contact te maken. Je kunt het beste bij een vereniging te gaan, (vrijwilligers)werk te doen of meedoen aan activiteiten bij jou in de buurt. 

Als Nederlanders op zoek zijn naar meer dan vriendschap dan vinden we die vaak op school, op het werk, op festivals, bij activiteiten, in het café of digitaal. Er zijn er veel apps die mensen gebruiken om elkaar te vinden.

Als je meer wil weten over liefde en relaties. Kijk dan op:

https://taalindepraktijk.nl/de-relatie-het-gezin/

Het vrijwilligerswerk

Als je de taal nog niet goed genoeg spreekt en daardoor nog niet kan werken kun je soms wel al vrijwilligerswerk doen. Vrijwilligerswerk is werk dat je doet waar je geen geld voor krijgt. Veel mensen doen het om een ander te helpen, iets nieuws te leren of vrienden te maken. Als je, je inzet om Nederland wat mooier te maken noemen we dit maatschappelijke participatie.

https://vrijwilligerswerk.nl/
https://www.nlvoorelkaar.nl/
https://www.vrijwilligersvacaturebank.nl/

Belangrijke telefoonnummers

CBR 088-2277700
ANWB 088-2692222 en bij nood 088-2692888
BOVAG 030-6595211
OV-chipkaart 0900-0980
NS 030-7515155
Reisadvies 0900-9292
Flixbus 0858-881843
Schiphol 020-7940800
Eurocross +317-13646200
Relaties en seksualiteit 0900-4024020

Belangrijke websites

Fietsen: https://www.fietsenmakendoejezelf.nl/
https://defietssite.nl/encyclopedie/
https://examen.vvn.nl/fietscontrole
https://www.youtube.com/watch?v=scIznc0KzqM
https://examen.vvn.nl/verkeerskennis
https://www.nederlandfietsland.nl/

https://www.allesoverwielrennen.nl/
Rijbewijs auto: https://www.cbr.nl/nl.htm 
Autoverzekering: https://www.geld.nl/autoverzekering/service/is-een-autoverzekering-verplicht

https://www.independer.nl/autoverzekering/intro.aspx 
APK: https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/apk
BOVAG: https://www.bovag.nl/
ANWB: https://www.anwb.nl/

https://www.anwb.nl/alarmcentrale/pechhulp-in-het-buitenland
Interrail: https://www.interrail.eu/
Treinroute kiezen: https://9292.nl/

https://www.ns.nl/
OV chipkaart: https://www.ov-chipkaart.nl/home.htm#/ https://www.youtube.com/watch?v=SIdDQlzIi88
Oefenen met de automaat: https://www.uitlegov-chipkaart.nl/#!/oefenen-met-de-automaat/keuze/
Flixbus: https://www.flixbus.nl/
https://www.schiphol.nl/nl/

Vliegticket: https://www.vliegtickets.nl/
Schiphol: https://www.cheaptickets.nl/
https://www.expedia.nl/Vliegtickets
Hotel: https://www.trivago.nl/
Vakantiehuis: https://www.airbnb.nl/

https://www.belvilla.nl/
Couchsurfing: https://www.couchsurfing.com/
Reisbureau: https://www.reisgraag.nl/

https://www.d-reizen.nl/
https://www.tui.nl/
https://www.sunweb.nl/
https://www.corendon.nl/
https://www.djoser.nl/
Reisadvies: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen
Vaccinatie: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/
Eurocross https://www.eurocross.nl/contact

EHIC, European Health Insurance Card:https://www.ehic.nl/VraagEnAntwoord.aspx
Reisverzekering: https://www.reisverzekering.nl/
Activiteiten: https://www.holland.com/

https://www.vvv.nl/nl/uitagenda
https://www.dagjeweg.nl/
https://uitjes.nl/activiteiten/
https://www.kidsproof.nl/default.html
Kortingacties: https://www.groupon.nl/

https://www.ticketveiling.nl/
https://www.vakantieveilingen.nl/veilingen.html
Zwembaden: https://www.subtropischzwembad.eu/zwembaden

Wellness centra: https://dagjewellness.nl/
Dierentuinen: http://www.zoosite.nl/site/ https://www.famme.nl/leukste-dierentuinen-in-nederland/
Kinderboerderijen: https://www.kekmama.nl/artikel/de-deur-uit/24x-de-leukste-kinderboerderijen-nederland

Parken / Bossen: https://www.nationaalpark.nl/8614/nationale-parken/overzicht
Pretparken: https://www.pretparkennederland.nl/
Bioscopen: https://www.pathe.nl/ https://www.cineville.nl/theaters
Musea: https://www.museumgidsnederland.nl/
https://whichmuseum.nl/nederland
Theaters: https://www.theatersinnederland.nl/

CJP-pas: https://www.cjp.nl/
Museumkaart: https://www.museumkaart.nl/
Cultuurpas: https://www.cultuurpas.nl/cultuurpas/cultuurpas/home
Cinevillepas: https://kassa.cineville.nl/subscription/edit/
Pathépas: https://www.pathe.nl/unlimited
Rotterdampas: https://www.rotterdampas.nl/
Sport: https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/eten-en-drinken-bij-bewegen-en-sport/beweeg-ik-genoeg-.aspx
https://sport.nl/sporten
https://www.allesoversport.nl/
https://www.nocnsf.nl/home
Voetbal: https://www.knvb.nl/
Tennis: https://www.knltb.nl/
Vissen: https://www.sportvisserijnederland.nl/vispas/
Atletiek: https://www.atletiek.nl/
Zwemmen: https://www.knzb.nl/
Hockey: https://www.knhb.nl/nieuws
Paardrijden: https://www.knhs.nl/
Volleybal: https://www.nevobo.nl/
Sportpas: https://www.sportpas.nl/
Jeugdfonds voor kinderen: https://jeugdfondssportencultuur.nl/ 
Alle hobby`s: https://www.youtube.com/ https://nl.pinterest.com/

Kranten en tv: https://www.nu.nl/
https://nos.nl/nieuws/
https://jeugdjournaal.nl/
https://www.npostart.nl/
https://www.metronieuws.nl/
https://www.nrc.nl/
https://www.ad.nl/
https://www.volkskrant.nl/
https://www.trouw.nl/
https://www.telegraaf.nl/
https://decorrespondent.nl/
Nederlandse tradities en cultuur: https://taalindepraktijk.nl/de-cultuur/

https://www.netinnederland.nl/
https://www.nederlandvoorbeginners.info/

https://www.holland.com/global/tourism/holland-stories.htm
https://www.geheugenvannederland.nl/nl
https://www.entoen.nu/
https://prodemos.nl/

https://www.hetklokhuis.nl/
Bibliotheken: https://www.bibliotheek.nl/home.html http://www.nationalebibliotheekpas.nl/
Tinder: https://tinder.com/?lang=nl

Happn: https://www.happn.com/en/
Badoo: https://badoo.com/nl/
Relaties en seks: https://www.zanzu.nl/nl/taalkeuze

https://www.seksualiteit.nl/
https://www.sense.info/nl/
https://www.soaaids.nl/nl
https://schooltv.nl/programma/de-dokter-corrie-show/

GGD: https://www.ggd.nl/
Voor homo`s en lesbiennes: https://www.expreszo.nl/
https://switchboard.coc.nl/seksualiteit/homoseksualiteit-3/homoseksualiteit/
https://www.coc.nl/
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/discriminatie/discriminatie-van-homo-s
https://ilga.org/
Rainbouw Refugees NL app https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.coc.rainbow_refugees_nl&hl=nl

Her (app voor vrouwen die vrouwen zoeken): https://weareher.com/about
Grindr (app voor mannen die mannen zoeken): https://www.grindr.com/
Vrijwilligerswerk: https://vrijwilligerswerk.nl/

https://www.nlvoorelkaar.nl/
https://www.vrijwilligersvacaturebank.nl/

Belangrijke woorden
Nederlands Engels Arabisch Tigrinya
de fietsenmaker Cycle repairer
het wijkcentrum Community centre
het verkeer Traffic
naar links Go Left
naar rechts Go Right
rechtdoor Go straight ahead
de rechterkant Right side
het knipperlicht Indicator
de rotonde Roundabout
de splitsing Fork
de T-splitsing T-junction
het kruispunt Intersection
de brommer Motorcycle
het rijbewijs Driver`s licence
het CBR  CBR
het theorie-examen Theory exam
het praktijkexamen Driving test
de tolk Interpreter
de rijschool Driving school
de autoverzekering Motor vehicle insurance
de garage Garage
de APK-keuring  APK
de ANWB  ANWB
de file Traffic jam
het openbaar vervoer / OV Public transport
het kaartje Ticket
de automaat Vending machine
het scherm Screen
het vlak Square
het losse kaartje Single card
de OV-chipkaart OV-chip card
de enkele reis One-way
de dagretour Day return
de weekendretour Weekend return
de railrunner Card for children between 4-11 years who travel by train
van From
naar To
de eerste klas First-class
de tweede klas Second-class
het volle tarief Full rate
de korting Deduction
de conducteur Conductor
zonder datum Without a date
de pincode PIN
de Fyra toeslag Extra charge for the Fyra train
de Fyra The Fyra train who travels extra fast between the Amsterdam and Brussel
de interrail Interrail
de spits Rush hour
de vouwfiets Folding bike
de knop Button
het poortje Gate
inchecken / uitchecken Check-in/ Check-out
het spoor Railway
het perron Platform
instappen /uitstappen Boarding / Get off
het bord Sign
onderweg On the way
P+R Park and ride
de fietsenstalling Cycle shed
het symbool Symbol
de noodrem Emergency brake
saldo opladen Recharge
anoniem Anonymous
het abonnement Subscription
de Flixbus  Flixbus
het vliegveld Airport
het vliegticket Plane ticket
het reisbureau Travel agency
het reisadvies Travel advice
de GGD  GGD
de vaccinatie Vaccination
de Eurocross  Eurocross
de EHIC European Health Insurance Card
de reisverzekering Travel insurance
de activiteit Activity
de VVV VVV
het strand Beach
het zwembad Swimmingpool
het wellness centrum Wellness Centre
de dierentuin Zoo
het park/De bos Park / Forest
het pretpark Amusement park
de bioscoop Cinema
het museum Museum
het theater Theatre
de CJP-pas CJP-card
de museumkaart Museumcard
de Cinevillepas Cinnevillecard
de Pathépas Pathé card
barbecueën Barbecue
de sport Sport
het lid Member
de vereniging / de club Association/club
inschrijven Subscribe
het team Team
de hobby Hobby
de persvrijheid Freedom of the press
de journalist Journalist
de wet Law
de bibliotheek Library
de app App
de homo Gay
de lesbienne Lesbian
het vrijwilligerswerk Voluntary work
de maatschappelijke participatie Involvement in society

 

 

 

©BOOR